MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Com sobreviure a les Festes

Com sobreviure a les Festes

Les Festes solen ser sempre moments per retrobaments, llargs dinars i moltes converses al voltant d’una taula. Hi ha qui està predisposat i il·lusionat, però per a molts suposa una obligació que acaba derivant en tensió i crispació, o simplement no en tenen ganes. Com evitar-ho?

Si necessites una resposta, les psicòlogues de PsicoB ens han donat alguns consells per sobreviure a les Festes.

D’entrada ens recomanen no fer res que no vulguem fer. Sembla que les tradicions siguin una obligació, doncs hi ha alternatives: dinar o sopar amb qui realment et ve de gust com poder ser els amics, la parella o persones a les quals fa temps que no veus aprofitant els dies festius; anar de viatge; gaudir de la soledat volguda, etc. Cadascú ha de buscar la seva motivació perquè no cal que ens conformem amb allò que no ens fa feliços o que considerem una obligació, ens explica la Sònia Bigordà.

Si decidim que ho hem de fer, llavors ens aconsellen ser conseqüents i no posar “morros”. Si acabes anant a trobades familiars que no et venen de gust segurament ho fas per algú. Doncs aquesta és la teva motivació: fer feliç a una altra persona. Gaudeix de les petites coses.  A les PsicoB els hi agrada recordar que “el 90% és actitud i el 10% circumstància”. Pensar-hi no va malament. Potser així pots evitar conflictes familiars al voltant de la taula. Arribar crispat farà que qualsevol cosa t’acabi irritant o sabent greu. Si, en canvi, valores que tothom fa un esforç per ser-hi, reduiràs l’estrés.

També hem de recordar que la relació que tenim amb les Festes va canviant en funció de l’edat i cada fase de la vida. Per aquest motiu hem d’anar trobant què volem en cada moment i ser sincers amb nosaltres mateixos. Si no vols seure 8 hores seguides en una taula amb persones amb qui no et ve de gust compartir el dinar o el sopar, has de poder tenir una altra opció. D’aquesta manera t’evitaràs disgustos. Respectem als altres però respectem-nos també nosaltres. 

Consells de Sònia Bigordà, psicòloga a PsicoB

Si vols saber més, escolta el podcast amb els consells de la Sònia al programa Becaris d'RNA

Fotografia article: Pixabay (llicència Creative Commons)