MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Lloguers a Andorra: un problema en augment

Lloguers a Andorra: un problema en augment

“A la meva germana li apugen el lloguer de 1.000 a 1.400 euros”, em diu un amic poc després que els meus veïns m’expliquin que els fan pràcticament fora del pis.  La propietat ha decidit incrementar-ne el preu de 700 a 1.300 euros. Tenen un gos i poques esperances.

Un company a qui se li acaba el contracte en uns mesos ja està rebent pressions dels propietaris. Un altre no troba cap pis que es pugui pagar i coneix temporers en situacions desesperants.  Els ofereixen “pisos” sense cuina però, ep!, que tenen microones. L’any passat alguns ja havien de dormir als cotxes.

Només preguntant a amics, coneguts i familiars tens un retrat immediat i real de la situació de l’habitatge mentre Estadística situa entre 539 i 587 el preu mitjà dels lloguers. Encara no em puc treure la cara d’estupefacció que se’m va quedar.

Tinc els ulls com plats des que sento els representants del Col·legi d’Agents Immobiliaris dir que la situació no és tan greu, que s’està exagerant, que són casos aïllats… i al raonador del ciutadà, aquest i l’anterior, demanant amb insistència a les persones que estan patint aquestes situacions que les denunciïn per poder demostrar que els abusos són reals. Per què sí, són abusos. Com una casa de pagès. 

Fem una cerca als webs de pisos d’Andorra i als anuncis dels diaris: pisos a Escaldes per 1.800 euros, 1.500 i 1.300 euros, pisos a Andorra la Vella per 1.400 i pujant, a Sant Julià (una de les parròquies més barates segons les immobiliàries), 1.000 euros, cutxitril de 38 metres quadrats a Canillo 400 euros, 50 metres quadrats a Encamp amb vistes a una paret de pedra, 650, pis minúscul a Arinsal 700 euros. Hagan juego señores!

I a tot plegat se li han de sumar els dipòsits: 2 mesos de  lloguer, un per l’agència i el mes corrent. I si ets temporer, prepara la cartera, que en molts casos, i segons han alertat les mateixes estacions d’esquí,  demanen tota la temporada per avançat.

Afortunadament, el Govern ha matisat les dades d’Estadística i ha reconegut que no són reals, que cal un estudi més aprofundit. I el raonador també ha dit la seva: “L’enquesta publicada sobre el preu de l’habitatge de lloguer no reflecteix el que està passant avui a Andorra":

El que és clar és que cal abordar aquest problema de forma urgent i sense por. Afecta directament als habitants del país i al consum intern, i ja és un problema social. Aquí ja s’han vist ofertes de lloguers de sofàs. No fa tant a Eivissa ja llogaven els balcons.

Un article de Yasmina Canedo, periodista a RTVA