MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Ludmilla Lacueva: passió per l'hoteleria, la literatura i la recerca històrica

Ludmilla Lacueva: passió per l'hoteleria, la literatura i la recerca històrica

Ludmilla Lacueva Canut és una polifacètica escriptora andorrana.

Nascuda a Escades-Engordany el 1971, compagina la seva feina amb l’escriptura i la recerca històrica. Va estudiar a la prestigiosa Ecole Hôtelière de Lausanne, a Suïssa. Durant un temps després de finalitzar els estudis i abans de tornar a Andorra va treballar en hoteleria a Suïssa, França i Itàlia, país del qual es declara enamorada.

Des d’aquest punt de partida de la seva biografia podem entendre el seu interès a escorcollar la història de l’hoteleria andorrana.

La primera publicació

El 2001 edita la seva primera publicació “Els pioners de l’hoteleria andorrana del segle XVI al segle XX”, amb què rep un accèssit al premi Principat d’Andorra d’investigació històrica atorgat pel Consell General en la XXIII Nit literària el novembre del 2000. Aquest llibre històric recull els canvis en l’hoteleria andorrana del segle XVI al XX. Va invertir cinc anys en la recerca documental i va escollir els hotels més emblemàtics a partir dels relats que va trobar de viatgers francesos, anglesos i americans.

Relats

A partir de l’any 2008, comença a publicar un relat per any per felicitar-nos Nadal i Cap d'Any! Totes les edicions tenen una il·lustració de Sergi Mas a la portada.

Participa en el concurs bus exprés organitzat per la Biblioteca Pública del Govern i durant dos anys consecutius els seus relats "Cursa d’esquí amb el bus exprés" i "El bus de la memòria" són premiats.

Posteriorment, també publica dos relats a la Revista de la conselleria d'Educació de l'ambaixada d'Espanya: "El xal de Shanghai" i "Pels carrers de Trinidad"

Tots el contes que ha publicat l’autora tenen el seu àudio penjat al blog de l'autora per tal de facilitar l’accessibilitat a les persones amb problemes visuals.

A part, col·labora amb altres entitats culturals del país escrivint diversos assajos per a les seves publicacions, i també amb mitjans de comunicació.

Primera novel·la

És a l’any 2014 que publica la seva primera novel·la: una novel·la històrica titulada "L'home de mirada clara. Charles Romeu, veguer francès de 1887 a 1933", segons paraules de l’autora, el llibre és el resultat de 12 anys d’investigació.

La novel·la està basada en fets reals de la vida personal i política del veguer francès Charles Romeu, que va exercir el seu càrrec durant 47 anys, i com aquest personatge va ser important en el progrés d’Andorra de final del segle XIX.

Ens trasllada a moments decisius de la història, com la construcció de les carreteres o la línia telegràfica en un país que romania aïllat, sense recursos i sense les infraestructures mínimes per l’obertura del país.

En la segona novel·la s'endinsa en la ficció

El 2018 publica "Mort sota zero", la seva segona novel·la, en aquest cas de ficció. Una novel·la negra que esdevé una de les més venudes durant la fira de Sant Jordi d'aquell mateix any.

És un llibre de misteri i suspens. Amb destresa, l’autora segueix la fórmula del relat policíac anglès, on l’assassinat es fa present en una comunitat benestant i qualsevol pot ser-ne sospitós. A més, hi introdueix elements típics de les tradicions andorranes que hi aporten un plus d’originalitat.

I n’esperem molt més

Un videoarticle de la Biblioteca Nacional d’Andorra en col·laboració amb Yasmina Canedo, gestora web i de xarxes socials a RTVA, i Jaume Sastre, grafista a RTVA. So de David Carmona.