MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 11º

El Temps Darrera previsió

Es renova el programa Engega però amb retallada de les subvencions per comprar elèctrics

www.andorradifusio.ad

El Govern donarà continuïtat al programa Engega tres anys més, però rebaixa les subvencions, que ara cobrien el 50% del cost dels vehicles, fins al 35%. Des que es va posar en marxa el 2016 ha aconseguit posicionar Andorra en el top-5 europeu en venda de cotxes elèctrics.

El programa Engega ha invertit 3,3 milions d'euros del 2016 al 2018 en el foment dels vehicles elèctrics aconseguint que en aquest període s'hagin matriculat fins a 476 vehicles elèctrics i híbrids endollables. Una xifra que contrasta amb les 5 matriculacions dels dos anys anteriors. El balanç positiu ha portat l'executiu a allargar el programa tres anys més, fins al 2021, però en rebaixa els ajuts fins a 750.000 euros per any. I si fins ara es subvencionava el 50% del cost total del vehicle ara només se'n cobrirà el 35%. Aquesta disminució es justifica perquè els vehicles són menys cars que tres anys enrere. Es destaca que sí que es mantenen els ajuts per desballestar els vehicles més contaminants. "Els elèctrics són menys cars, més eficients, més competitius que fa tres anys i l'entorn també va sent evolutiu. En canvi, el que sí que mantindrem sense variacions són els ajuts per desballestament. És molt important continuar fent un esforç per retirar del mercat els vehicles que contaminen més", explica el ministre Gilbert Saboya.

S'eliminen privilegis com el passatge gratuït pel túnel d'Envalira i es deixa que siguin els comuns els que determinin si els vehicles elèctrics han de continuar gaudint de descomptes als aparcaments públics. Amb tot, es confia que es puguin continuar subvencionant uns 150 cotxes cada any.

Informa: Gerard Gort
Imatges: Kevin Ribeiro-Sergi Linares