MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Guia per a un bon inici de curs escolar

Guia per a un bon inici de curs escolar

Passada la festivitat de Meritxell iniciem l’operació tornada a l’escola. Alguns de vosaltres amb moltes ganes de tornar a la rutina i d’altres, amb un sentiment nostàlgic. Sembla que el temps cada cop passa més ràpid, especialment quan veiem que els més joves de casa ja fan canvis d’etapa. I és que sigui d’una manera o d’altra, si no ens organitzem i ens preparem per al que ha de venir, tot es pot convertir en un autèntic caos.

Alguns consells perquè sigui un curs escolar ple d’èxits:

  1. Marqueu-vos fites per al curs escolar. Tot i que pugui sonar exigent i tancat, resulta molt útil. Parleu amb ells/es sobre què es proposen per a aquest nou curs i de quina forma. Des de reforçar les matemàtiques, la llengua o bé participar en una obra de teatre que els motivi i els emocioni. I també va per a vosaltres, els adults: us podeu proposar, per exemple, conèixer més i millor els altres pares i mares, més enllà del grup oficial de Whatsapp.  
  2. Feu-vos una llista amb les coses pendents i enganxeu-la a la nevera. A vegades queden llibres, materials, papers o bé inscripcions pendents. Això ens pot trencar la rutina i generar estrès. En el pitjor dels casos, ansietat. Serà clau poder-se anticipar a tots els inconvenients i situacions sobrevingudes amb les quals ens puguem trobar. Tingueu-les present i organitzeu-vos sense pressa i nerviosisme.   
  3. Compra el material amb els teus fills/es. Anar-ho a fer amb temps i amb els nostres fills/es serà un bon moment per parlar del curs escolar que comença: els objectius a aconseguir, actituds, sentiments, emocions, consells... I no deixa de ser, també, un moment excel·lent per reforçar el vincle que a vegades, per la velocitat en la rutina del dia a dia, sovint queda en la llista de coses pendents a treballar quan arribem a casa.
  4. Acompanya’l el primer dia d’escola. Sigui quina sigui l’etapa que ha de començar, acompanyeu-los. El primer dia d’escola és una jornada de nervis i estrès per a tothom. Cal que se sentin acompanyats (encara que us hàgiu de quedar al cotxe, si teniu fills grans) i ajudar-los a transformar aquests sentiments en moments de confiança i emoció. Però entrar fins a l’aula amb els petits i/o dedicar un temps excessiu a les fotografies en tots els racons de l’escola tampoc és del tot necessari. Els docents us ho agrairan.
  5. Feu un calendari familiar. La clau per evitar presses, estrès i nervis és l’organització. Fer un calendari amb les activitats familiars és una bona eina per saber, en cada moment, el que toca fer i a qui toca fer-ho. Això també pot servir per a la distribució de les tasques i responsabilitats domèstiques.
  6. Activitats extraescolars. És important que en facin alguna pel fet de conèixer nova gent, treballar els seus interessos i forjar la seva identitat personal i social. Motiveu-los a fer-ne i pacteu-les amb ells/es. No us oblideu d’afegir-les i/o canviar-les al vostre calendari familiar. Poden passar per diverses abans de trobar la idònia. Sigueu pacients.
  7. Sigueu optimistes i assertius. Mai sabem què pot passar durant el curs, però com a mares i pares teniu una gran responsabilitat de transmetre’ls sempre pensaments i actituds positives. Caldrà que ho recordeu però, especialment, en els moments quan més us puguin necessitar.
  8. El descans és molt important. Serà important que intenteu evitar que passin molt de temps a l’ordinador i/o el mòbil. Pactar una hora per apagar la wifi de casa serà garantia d’un bon descans i d’un rendiment òptim durant el curs. Tot i que en el moment de fer-ho es puguin respirar moments de tensió i frustració.

No m’agradaria acabar aquest post sense transmetre-us la il·lusió perquè gaudiu del curs escolar amb els vostres fills i filles. Confieu en els equips docents dels centres i no dubteu a comunicar-los tot allò que us inquieti. Des d’aquí intentarem també donar-vos petits consells perquè, en moments de dubtes i/o incertesa, pugueu actuar de la forma més encertada possible.

Bon inici de curs a tothom!

Un article de Carles Perea, educador social, mestre i psicopedagog.