MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

Guia per a mares i pares contra l’assetjament escolar

Guia per a mares i pares contra l’assetjament escolar

Aquest mes de maig s’ha celebrat el Dia mundial contra l’assetjament escolar. I, tot i que cada vegada se'n parla més, és un dels grans temors de mares i pares. En aquest post trobaràs alguns consells i recomanacions.

Fantàstiques iniciatives com les que ens tenen acostumats la Maria Josep Pascual i l’Anna Villas, psicòloga i directora, respectivament, del Col·legi Sant Ermengol, permeten unir la comunitat educativa (alumnes, pares i personal de l’escola) entorn a un mateix lema: NO a la violència a les aules, SÍ a la solidaritat i tractar bé tothom. Però també un clar reconeixement al treball del dia a dia de tots els que procurem fer, de l’aula, un lloc segur i confortable per a infants i adolescents. 

Altrament i dins de l’assetjament, cal tenir ben present que el ciberassetjament pren embranzida amb el foment de les xarxes socials i la tecnologia digital, ben establertes en la societat de la informació i de la comunicació i, sobretot, entre els més joves.

Es dona quan una persona és turmentada, amenaçada, assetjada, humiliada, avergonyida o és l’objectiu de crítiques per part d’altres mitjançant Internet. I com a pares i mares hi hem d’estar ben preparats i sensibilitzats. 

En aquest article, però, ens centrem en una de les tres parts més importants en un cas d’assetjament escolar: els observadors. Part on el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior també fa molta incidència en les seves campanyes de sensibilització i és clau per combatre l’assetjament. Però també en pares i mares.

Què cal fer si el nostre fill ens diu que un company o companya sofreix bullying?

Recomanacions:

  • Estar atents a qualsevol canvi de comportament o estat d’ànim dels fills. Per això serà important el diàleg. Han de tenir la teva confiança per explicar-te totes les situacions que es poden donar a l’escola.
  • Si t’ho ha explicat, enhorabona. El teu fill o filla t’està demostrant que et té molta confiança. Deixa’l parlar i intenta saber què passa per tenir la màxima informació.
  • No s’ha d’actuar en calent. Hem de saber gestionar bé la situació i buscar la màxima objectivitat possible per veure el conflicte des de fora.
  • Has de ser acompanyant. Els sortiran molts dubtes de si explicar-ho o no i hi haurà por per les conseqüències. Però els has de reforçar, positivament, animant-los a no tolerar cap tipus de violència i atac contra ningú. Sigui per la raó que sigui. Aquesta és la clau amb els observadors. I els pares i mares hi tenen un rol molt important. 
  • No busquis culpables. Cal intentar posar en pràctica tot allò que tinguis a les teves mans. Parla amb la figura de referència a l’escola (mestre de confiança, tutor, professor, psicopedagog, director...) i comunica-li el que t’han fet arribar.
  • Si el teu centre disposa de l’app B-resol anima el teu fill o filla a comunicar la situació amb l’interlocutor que millor consideri. Ho podeu fer conjuntament.
  • Cal ser discrets. Els grups de Whatsapp de pares a vegades fan més mal que benefici. I més en aquest tipus de situacions. Gestiona-ho amb l’escola.

Com podem evitar una situació d’assetjament?:

  • La millor manera d’evitar un conflicte és anticipar-nos-hi. Cal educar en valors de respecte i que aquests donin els seus fruits a l’aula.
  • Fer molta prevenció. Si realment volem un canvi hem de començar a fer un canvi en les nostres actituds i el nostre paper en el món de l’educació. Tant el paper que desenvolupem amb l’escola com a casa.
  • No tolerar cap tipus de violència, comentari o bé discriminació que puguin afectar la convivència al centre escolar o bé a casa. Aquest ha de ser un dels pals de paller de totes les famílies. 
  • Anar a conferències organitzades per l’AMPA de la teva  escola o pel Govern per conèixer millor les manifestacions, indicis, causes i conseqüències de l’assetjament escolar. Tajudarà a detectar-ho i afrontar-ho amb els fills i el personal de l’escola. També t’ajudarà a guanyar seguretat per gestionar-ho. 
  • Sigues referent i acompanyant. Estem educant en tot moment i aquestes situacions afavoreixen l’aprenentatge. Recorda que som models a seguir i com a pares i mares hem d’actuar amb responsabilitat. El millor paper que podem desenvolupar contra la violència és educar en el respecte, la igualtat i la diversitat.

Sens dubte, l’assetjament ens toca a tots. Les aules són el present de molts estudiants i seran, clarament, el futur de tots els ciutadans.

També et pot interessar:

L'article de les psicòlogues de PsicoB al blog sobre com detectar víctimes i agressors i gestionar l'assetjament escolar.

L'entrevista a la psicòloga de NIVI Helena Mas a l'Ara i Aquí sobre el drama de l'assetjament escolar i tot el que envolta el bullying

Aquesta és la iniciativa que ha promogut el Col·legi Sant Ermengol contra el bullying i que ens van explicar a La Rotonda:

Un article de Carles Perea, educador social, mestre i psicopedagog.

Fotografia de portada: Pixabay (llicència lliure)