MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

Les lents de contacte i els seus riscos: els 10 errors més comuns

Les lents de contacte i els seus riscos: els 10 errors més comuns

Són moltes les persones que utilitzen lents de contacte cada dia. Però també són moltes les que de forma errònia allarguen el seu ús o simplement no les netegen bé. No cuidar-les com cal pot provocar certs problemes visuals. Atenció amb els 10 errors més comuns.

Error 1: A l’hora de manipular-les

Realment aquest és el moment més perillós, ja que normalment es manipulen un mínim de dos cops per dia i es poden provocar infeccions i irritacions. Per tant, es recomana rentar-se bé les mans abans de tocar les lents. També és important portar les ungles ben tallades perquè poden ratllar la superfície de la lent de contacte. Important també és no rentar-les amb aigua de l’aixeta o qualsevol altre líquid que no sigui el de manteniment.

Error 2: Abusar del temps d’ús

Encara que hi ha hagut un gran progrés en els materials emprats en la fabricació de les lents de contacte, no és aconsellable dur-les les 24 hores del dia. Millor dosificar el seu ús vist que bloquegen l’entrada d’oxigen que arriba als ulls. Abusar-ne podria provocar úlceres a la còrnia o conjuntivitis.

També s’ha de tenir en compte la durabilitat de les lentilles: a títol d’exemple, si són mensuals no és aconsellable utilitzar-les més enllà del venciment. Si estires el seu ús pots tenir la sensació que fent-ho estaràs estalviant diners, però realment estaràs posant en perill la teva salut visual.

Error 3: Medicaments

Hi ha medicaments que provoquen efectes secundaris en la visió. En el cas de les dones, prendre la píndola anticonceptiva augmenta l’estrogen i farà que els ulls estiguin més sensibles a les lents de contacte, ja que es redueix la producció de llàgrima i estaran més secs. Els antihistamínics també poden provocar síndrome d’ull sec.

En el cas dels joves que pateixen d’acne, s’ha de saber que hi ha certs medicaments que provoquen sensació de picor.

En el cas de que t’hagis de posar gotes als ulls, assegura’t que el col·liri és compatible amb el material de les lentilles ja que no tots són apropiats per ser administrats amb les lents.

Error 4: Líquids de manteniment

Al mercat hi ha una gran varietat de líquids de manteniment i no tots són bons per a les teves lents de contacte: alguns són per esbandir, altres ho són per netejar, uns altres són per desinfectar… És important que el professional de la visió et recomani el millor per al tipus de lents de contacte que portes.

També és molt important controlar la data de caducitat: utilitzar un líquid de manteniment caducat et pot provocar irritació i picor als ulls. Si has de viatjar, pensa en els formats de viatge ja que traspassar líquid de manteniment a un pot més petit pot provocar contaminacions.

Error 5: Quan provoquen “ull sec”

S’ha de tenir en compte que les lentilles cobreixen la superfície de l’ull i, per tant, és menor l’entrada d’oxigen. Això pot provocar sensació d’ull sec. Aquest símptoma tan desagradable pot agreujar-se al viatjar en avió, a l’estar en zones amb el clima sec o mentre es  prenen antihistamínics. Per això es recomana utilitzar gotes que humitegen així com provocar el parpelleig més sovint amb l’objectiu de mantenir els ulls correctament lubricats.

Error 6: Maquillatge

Si et maquilles, has de ser conscient que hi ha productes que poden irritar-te els ulls. És molt important que no comparteixis el maquillatge perquè pots estar compartint patologies oculars al mateix temps.

En el cas de tenir els ulls vermells o les parpelles inflades, no et maquillis. Si utilitzes rímel, que sigui resistent a l’aigua. Escull millor els hidratants hipoal·lergénics  a base d’aigua. 

Si utilitzes lents de contacte toves, millor posar-te-les abans de maquillar-te. Si són rígides permeables al gas, millor ficar-se-les després de maquillar-se. Quan arribi l’hora de desmaquillar-se, per ambdós tipus de lents, millor treure-les abans.

Error 7: A la perruqueria/barberia

A la perruqueria es sol utilitzar productes químics com la laca, que poden afectar les lentilles i provocar molèsties a la visió. Si el teu nou pentinat requereix estar una llarga estona sota l’assecador de cabell, és recomanable parpellejar amb més freqüència per tal que no se t’assequin massa els ulls per l’aire calent.

Error 8: Al carrer

La pols, la contaminació, el pol·len a la primavera i fins i tot la caspa del cabell dels animals domèstics poden entrar als ulls i enganxar-se a les lentilles i provocar irritació.

Error 9: Fumar

El fum de tabac no només és dolent per als pulmons sinó també per als ulls: de fet els fumadors que utilitzen lentilles corren 8 vegades més el risc de desenvolupar úlceres de còrnia respecte als que no n’utilitzen.

Error 10: Fent esport

Quan es practica esport, se sol suar molt i és important evitar que la suor entri als ulls. En el  cas que passi, es notarà irritació i picor i les lents de contacte s’embrutaran més i s’hauran de netejar amb més cura.

Ara que s’apropa el bon temps i fem més ús de les piscines i de la platja s’han de tenir  en compte certs punts:

Si practiques natació però per culpa d’un defecte refractiu com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme has d’utilitzar lents de contacte, la millor recomanació és treure-te-les per evitar bacteris als ulls. I és que existeix el risc de patir infeccions oculars, ulls vermells, irritació o úlceres cornials.

Raons per no utilitzar lentilles a l’aigua

De fet les lentilles no s’haurien de mullar amb cap tipus d’aigua, inclosa la de l’aixeta i menys la d’una piscina, llac o jacuzzi. I és que l’aigua pot contenir innombrables virus i microbis perillosos. Un dels més greus és l’acantameba que s’enganxa a les lents de contacte i provoca infecció i inflamació a la còrnia – queratitis per acantameba – que pot provocar la pèrdua de la visió o necessitar d’un transplantament de còrnia per tal de recuperar la visió perduda si no es tracta a temps.

Recomanacions

Si al nadar – ja sigui a la piscina o a la platja - entra aigua als ulls, es recomana treure, netejar i desinfectar les lentilles tan aviat com sigui possible per  reduir el risc d’irritació i d’infecció.

Si ets usuari/a de lents de contacte permeables al gas, mai hauries de nedar amb elles ja que hi ha una gran possibilitat que es desprenguin dels ulls. En el cas de les toves, s’ha de saber que al ser més poroses tenen més facilitat per absorbir substancies químiques i bacteris a més de provocar una certa incomoditat visual.

En el cas dels esportistes o persones habituades a anar la piscina amb un defecte refractiu, es recomanen les lents de contacte diàries o d’un sol ús. Dissenyades per a ser utilitzades un sol cop, s’elimina la necessitat de netejar-les i de desinfectar-les. Això si, un cop tretes, es recomana aplicar llàgrima artificial.

Possibles alternatives a les lents de contacte

La millor arma de prevenció són les ulleres de nedar. A més d’evitar que entri aigua als ulls i reduir el risc d’infecció, aporten comoditat i seguretat. Actualment hi ha òptiques que permeten graduar-ne els vidres.

Pels esportistes més habituals (amateurs o professionals) una alternativa per corregir els seus defectes refractius és la cirurgia làser o amb lent intraocular ICL. No obstant hauran d’utilitzar igualment ulleres de natació per tal de protegir-se els ulls però en contrapartida, la majoria, veuen créixer el seu rendiment esportiu.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic