MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Propostes literàries per a un món millor que ens acompanyaran sempre

Propostes literàries per a un món millor que ens acompanyaran sempre

La nostra primera recomanació d’aquest mes no és una novetat editorial, però vint edicions després de la traducció al castellà, és un llibre que malauradament encara es troba molt d’actualitat. És la història del senyor Linh, que ha de deixar enrere el seu país devastat per la guerra amb l’única companyia de la seva néta, Sang Diû, que ha quedat orfena.

La néta del senyor Linh / Philippe Claudel. La Magrana, 2011 - 15€. Salamandra, 2015(20a ed.) -  12,50€ 

Es tracta d’un d’aquests llibres que un cop llegit t’acompanyarà sempre. L’estil amb el qual l’escriu l’autor és senzill de llegir i al mateix temps punyent, amb poques paraules sap transmetre un món, i en cada paràgraf hi traspua la sensibilitat d’algú coneixedor de la realitat de la qual parla. Més que un llibre recomanable, és imprescindible. Aquest és un petit fragment de la contraportada, per anar obrint boca...

 “El vaixell arriba al port d'una ciutat freda i grisa. Hi ha centenars de refugiats. La gent, l'entorn són desoladors. Malgrat tot, el senyor Linh troba un amic, el senyor Bark, un home gros i solitari. No parlen la mateixa llengua, però tots dos entenen la música de les paraules i la timidesa dels gests. El senyor Linh té un cor senzill. Un cor, trencat per la guerra i el dol, que si encara batega és per la petita Sang Diû.”

La sed / Paula Bonet. Lunwerg, 2016. - 24,50€

La següent és una obra ben difícil de catalogar i que ens arriba de la mà de Paula Bonet, reconeguda il·lustradora. Aquest és un llibre realment íntim i personal , que a més de ser "un homenatge" a les poetes i escriptores Anne Sexton, Clarice Lispector, Siri Hustvedt, Patti Smith, Teresa Wilms Montt, Sylvia Plath, Viginia Woolf, Marina Tsvetáieva, Alfonsina Storni, Virginia Ocampo i María Luisa Bombal, és també un treball d’autoconeixement de l’autora, segons ella mateixa comentava en una entrevista. Adonar-se de fins a quin punt un mateix pot tocar fons i ressorgir, encara que costi.

Un llibre que dins la seva complexitat aparent, amaga un estil realment poètic que se succeeix a les il·lustracions i acaba sent un cant als nostres defectes i a les dones que han sabut trencar tabús. I tot amb el rerefons gairebé constant de Xile amb els seus terratrèmols, els  seus habitants i algunes de les seves autores homenatjades…

Un món millor: els drets de l’infant. Jaguar, 2016. 15€

Amb un títol tan optimista com necessari, la nostra darrera proposta volíem que fos realment especial. En aquest llibre preciós, onze il·lustradors han creat unes pàgines delicioses a partir dels deu primers Drets del Nen. Un projecte d’editorial Jaguar, que busca fer lloc entre totes les publicacions a una cosa que per desgràcia sembla que avui ha de ser reivindicativa, i que en realitat tot el món hauria de tenir present. Fullegeu-lo amb calma, són poques pàgines plenes d’una bellesa d’estils molt diferents, però que il·lustren els drets que a tot infant li pertocarien.

Un article de l'Anna, la Maria i la Gemma, de la Llibreria La Puça