MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Com protegir els nens de la calor i el sol a l’estiu

Com protegir els nens de la calor i el sol a l’estiu

Amb l'arribada de l’estiu, tant si ens quedem a Andorra com si anem de vacances, hi ha algunes coses que hem de tenir en compte per cuidar la salut dels nostres fills durant els mesos de calor.

Protecció solar:

Prendre el sol té moltes coses bones, per exemple, ens ajuda a sintetitzar vitamina D, millora l’estat d’ànim i ajuda a regular el cicle son-vigília. Però també ens cal tenir algunes precaucions perquè l’exposició solar no acabi passant factura a la nostra pell.

La pell dels nens és especialment vulnerable perquè se sap que les cremades solars durant la infància són les que més augmenten el risc de càncer de pell en l’edat adulta. Ja sabeu que la pell té memòria, així que és bàsic protegir els nostres infants del Sol. 

La millor protecció és sens dubte no exposar els nens al Sol en les hores de màxima radiació, és a dir, entre les 12 i les 16h. Podem aprofitar per anar a la platja a primera hora del matí o a l’última de la tarda.

Triar un bon protector solar:

També és bàsic l’ús d’un bon protector solar. Recordeu que el factor de protecció que ens indica el pot no és més que el nombre pel qual es multiplica el temps de protecció natural de la nostra pell. Aquest temps depèn del tipus de pell que té cada persona. Per exemple, si el teu temps de protecció natural (temps que aguanta la teva pell sota el sol sense cremar-se) és de 3 minuts, i t’apliques un factor de protecció 10, aleshores 3x10 = 30, disposaràs de 30 minuts de protecció abans de cremar-te. Sigui quin sigui el factor de protecció, es recomana renovar la protecció solar com a molt cada 1,5-2 hores, ja que la suor i la sorra fan que es vagi perdent protecció amb el pas dels minuts. 

Per escollir el protector adequat cal tenir en compte l’edat de l’infant.

Menors de 6 mesos

En infants menors de 6 mesos, davant la seva pell extremament porosa i permeable, no es recomana utilitzar crema i, per tant, no haurien de prendre el sol. Si surten a passejar, cal fer-ho ben protegits amb una gorra i vestits.

Entre 6 mesos i 2 anys

En infants entre 6 mesos i 2 anys es recomana utilitzar un protector físic o mineral. Aquests protectors són més densos i fan una funció de barrera contra els raigs solars, sense substàncies químiques que puguin ser absorbides per la pell.

A partir de 2 anys

A partir de 2 anys ja podem utilitzar qualsevol protector solar (físic o químic), de preferència els que són resistents a l’aigua. De tota manera no és 100% infal·lible i cal renovar la protecció en sortir de l’aigua.

Un altre sistema que es veu sovint en nens que van amb cotxet és el de tapar-los per sobre el cotxet amb una tovallola o muselina per protegir-los del Sol. No és una bona idea, perquè, si bé disminueix la radiació solar, la calor dins el cotxet augmenta, empitjora la termoregulació i augmenta el risc de deshidratació.

Picades d’animals marins i insectes

Medusa

Un motiu de consulta freqüent a l’estiu són les picades d’animals marins, com per exemple la medusa. Les meduses piquen només per contacte amb els seus tentacles, així que qualsevol en pot ser víctima. Fins i tot si hi ha una medusa morta a la platja és possible que ens piqui. En cas d'haver-hi picada, el millor és aplicar directament aigua de mar per retirar els tentacles i, si cal, acabar de retirar les restes amb una targeta o plàstic. Mai fregar la zona de la picada ja que això pot activar més les toxines. En cas de picada extensa o molt dolorosa pot ser necessari consultar un centre mèdic per administrar tractament antihistamínic o fins i tot corticoides.

Aranya de mar

Un altre animal que a vegades trobem a les platges és l’aranya de mar. Aquest peix s’enterra sota la sorra i en trepitjar-lo ens pot fer una picada realment dolorosa. En aquest cas és especialment útil introduir la zona afectada en aigua molt calenta perquè se sap que la calor inactiva les toxines.

Eriçó de mar

En el cas de picada per eriçó de mar, el més important és retirar les punxes de la pell, ja sigui amb unes pinces, amb agulla hipodèrmica o fins i tot hi ha qui ho fa amb cera de depilar. Introduir l’extremitat en aigua calenta també és beneficiós.

Mosquits

Pel que fa als tan temuts mosquits, el millor és utilitzar un repel·lent dels que ens posem sobre la pell. El que s’ha demostrat més efectiu és el que conté DEET, però per a nens podem decidir alguna cosa més natural com els que són fets a partir de citronel·la.

Els braçalets repel·lents de mosquits que s’han posat molt de moda els últims estius poden ajudar a protegir, però tenen una eficàcia molt més limitada que els que s’apliquen directament sobre la pell.

Finalment, només em queda desitjar-vos a tots un bon estiu i ens veiem amb moltes ganes al setembre!

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

La doctora Ferrer també és col·laboradora del programa d'RNA Ara i Aquí. Pots escoltar sota aquestes línies el podcast amb els consells per als nens durant l'estiu:

Fotografia de portada: Bada Bing (llicència Creative Commons)