MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

El sistema immunitari: un exèrcit gairebé perfecte

El sistema immunitari: un exèrcit gairebé perfecte

Sabies que dins el nostre cos hi ha un complex sistema de defensa format per diferents cèl·lules i que cadascuna té una funció concreta? És el sistema immunitari i la seva organització i jerarquia és molt més perfecta que qualsevol exèrcit format per l’home.

Quan un microorganisme intenta penetrar i infectar el nostre organisme, es posen en marxa tota una sèrie de mecanismes perquè no ho aconsegueixi. Alguns d’aquests mecanismes són, per exemple, la febre, el moc o la inflamació. D’altres, l’activació de cèl·lules de defensa que s’organitzen de manera implacable per aconseguir eliminar l’invasor.

Després de la batalla, hi ha un tipus de limfòcits que es guarden a la memòria la foto de l’intrús per poder vèncer-lo si mai intenta tornar a entrar, a la primera que el veuen, sense tenir temps a reproduir-se i provocar una infecció. Gràcies a aquesta memòria immunitària el sistema es va perfeccionant amb els anys.

La importància de les vacunes

D’aquesta manera funcionen les vacunes. A través de les vacunes proporcionem als limfòcits una foto del microorganisme que volem evitar, sense necessitat de passar la infecció per crear memòria immunitària.

De fet, a través d’una vacuna no hi ha cap perill d’agafar la infecció original, ja que els microorganismes o bé s’inoculen morts o bé només se n’inoculen petits fragments que permeten reconèixer-los. Algunes persones poden tenir febre o un petit quadre de malestar després de vacunar-se. És perquè el sistema immunitari ha actuat i està creant memòria. Tot i que pugui resultar molest, és generalment un quadre lleu i un senyal que la immunització s’ha fet correctament.

Saber com funcionen les vacunes i el sistema immunitari en general és clau per entendre que deixar de vacunar-nos i exposar-nos a la infecció original és molt més perillós que qualsevol efecte secundari.

Les defenses durant l'embaràs i la lactància

Una altra manera de rebre defenses, en el cas dels nadons, és durant l’embaràs, a través de les defenses de la mare. Per això, si una mare es vacuna per exemple de tos ferina durant l’embaràs, una part d’aquestes defenses passaran al nadó, que quedarà protegit fins que tingui temps de rebre les seves primeres vacunes.

L’alletament matern també proporciona immunoglobulines al nadó, que el protegiran sobretot d’infeccions respiratòries i gastrointestinals els primers anys de vida, fins i tot mesos després d’acabar la lactància.

Algunes vegades el sistema immunitari es pot confondre i interpretar com a organisme infecciós alguna cosa que no ho és, com per exemple el pol·len. En aquest cas desplegarà l’artilleria de defensa (moc, esternuts, llagrimeig, inflamació...) d’una manera desproporcionada. És el que anomenem al·lèrgia. Per això el tractament de les al·lèrgies es fa amb medicaments de moderen la resposta immunitària.

Altres vegades pot passar que les cèl·lules del nostre sistema immunitari comencin a atacar les cèl·lules pròpies del nostre organisme. Són el que anomenem malalties autoimmunes i requereixen tractament especialitzat per mantenir un equilibri en la immunitat.

Finalment, recordar que si pensem que el nostre sistema immune no funciona com tocaria, el millor que podem fer és consultar el metge. Els preparats o vitamines per augmentar les defenses rarament són efectius i poden tenir efectes no desitjats, com la hipervitaminosi. Per això, és millor que el metge ens faci una valoració i, si cal, ens aconselli el millor tractament.

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

La doctora Ferrer també és col·laboradora del programa d'RNA Ara i Aquí. Pots escoltar sota aquestes línies el podcast sobre el funcionament del sistema immunitari

 

Foto: pxhere (llicència Creative Commons)