MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Ull sec, una patologia molt comuna al Pirineu

Ull sec, una patologia molt comuna al Pirineu

Quan l'ull no produeix prou llàgrima o la seva composició és dolenta es pot parlar de símptomes d’ull sec. Si ens trobem en un lloc com és Andorra, en què l'ambient també és sec, la situació s'agreuja. T'expliquem com ens afecta en el dia a dia, què el causa i què pots fer.

El més important: les llàgrimes

Les llàgrimes són importants ja que tenen un paper vital en la salut ocular: serveixen per lluitar contra infeccions a més de protegir i lubricar els ulls. Moltes de les activitats diàries són perjudicials per a la nostra visió, com per exemple les feines amb ordinador, l’ús abusiu de les lents de contacte, la calefacció o l'aire sec dins d’un avió.

En el cas d’Andorra (i en general del Pirineu), la sequedat de l’aire és un factor important en la gravetat dels símptomes

Però què significa patir d’ull sec?

És quan l’ull no produeix prou llàgrima o la seva composició és dolenta. La causa de tenir una composició defectuosa és que les llàgrimes s'evaporen molt ràpidament i no s'adhereixen a l’ull.

Es distingeixen dos tipus d'ull sec:

  1. El menys comú és una manca de llàgrimes causada per una producció insuficient per part de la glàndula lacrimal.
  2. I el més comú és una composició defectuosa de llàgrima, causada per una mancança de la part greixosa o oliosa per una inflamació d’unes glàndules especials que no permet una producció suficient. Aquestes glàndules es diuen glàndules de Meibom i es troben dins de la parpella.

Per què es pot desenvolupar el símptoma d’ull sec?

Moltes de les activitats diàries que fem són perjudicials per a la nostra visió, a més de factors externs com:

  • L’edat.
  • Si la persona és fumadora.
  • En el cas de les dones, els canvis hormonals (menopausa).
  • Una dieta baixa en vitamina A.
  • Factors ambientals com l’aire sec, la contaminació, l’ús d’aire condicionat, calefacció.
  • Intervencions oculars anteriors.
  • Efectes secundaris a causa d’altres malalties.
  • Presa de certs medicaments (ansiolítics, antidepressius, antihistamínics o anticonceptius).
  • Malalties sistèmiques (diabetis, tiroides, lupus, artritis reumatoide, síndrome de Sjögren).
  • El tancament incomplet de les parpelles al dormir o al parpellejar.
  • Després de realitzar una tasca amb visió de prop durant un temps llarg (pantalles digitals, lectura).
  • Un ús abusiu de les lents de contacte.
  • Volar freqüentment: l’aire de la cabina d’un avió és extremament sec.
  • Tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.

Una dada curiosa és que en l’actualitat, vist que els nens abusen massa dels dispositius electrònics, hi ha més casos de síndrome d’ull sec en infants i joves.

L’alimentació em pot ajudar amb l’ull sec?

Encara que existeixen llaços entre vitamines, minerals i salut ocular, encara queden molts dubtes per resoldre i fa falta investigar més. Existeixen alguns estudis que han trobat que en certs aliments es troben vitamines que poden ajudar a prevenir o a pal·liar certes patologies oculars. Però en el cas de l’ull sec, l’evidència no és tan clara encara que hi ha certes vitamines que poden ajudar a pal·liar els seus efectes. Es tracta de la vitamina A i de la vitamina D.

En el cas de la A, s’ha de saber que l’ull sec està estretament lligat a la deficiència d’aquesta vitamina. Aquesta carència sol estar causada per la no ingesta d’aliments i per això té més incidència en països pobres. Patir problemes a l’intestí també pot causar aquesta deficiència perquè aquest òrgan no absorbirà bé els nutrients dels aliments.

Al mercat hi ha uns col·liris de vitamina A que resulten molt útils per lluitar contra l’ull sec. Però s’ha de vigilar perquè aquesta vitamina pot presentar efectes contraris en la salut de la persona. Per això es recomana que abans de prendre aquesta vitamina de forma contínua i periòdica, cal consultar un professional de la visió per tal de valorar els seus riscos i beneficis.

D’altra banda, estudis recents han demostrat que no consumir prou vitamina D pot provocar ull sec ja que desenvolupa un paper protector en el desenvolupament de la sequedat ocular. Aquesta vitamina millora els factors que estan vinculats a la pel·lícula lacrimal, la capa protectora que cobreix la part més extensa dels ulls. A més pot reduir la inflamació de la superfície ocular, reduir el malestar i la fatiga ocular així com prevenir l’enrogiment, la visió borrosa i la sensibilitat a la llum.

Finalment, els àcids grassos Omega 3 poden ser beneficiosos pel tractament de l’ull sec. Així ho desprenen diversos estudis americans i, per tant, es pot recomanar el consum de seitons, arengades, verat, salmó, sardines, tonyina i fruits secs.

En aquest cas també s’ha de controlar la quantitat d’omega 3 ingerida cada dia perquè si és excessiva pot, entre altres coses, tenir conseqüències en persones diabètiques o amb hipoglucèmia, i pot provocar la patologia ocular retinopatia diabètica.

Què passa amb les dones que pateixen d’ull sec i es volen maquillar?

Hi ha certs productes de maquillatge que no són del tot recomanables per a dones amb la síndrome de l’ull sec.

En el cas de la màscara de pestanyes, sol ser un producte particularment problemàtic perquè incorpora unes fibres molt particulars que serveixen per crear l'efecte desitjat (donar volum o allargar les pestanyes). El problema ve causat per aquestes fibres ja que poden arribar a deixar un residu que pot arribar a irritar els ulls.

El delineador d'ulls a més d’irritar-los pot contribuir a patir encara més la síndrome de l'ull sec, simplement perquè s'utilitza a les parpelles. A la base de les pestanyes es poden desenvolupar bactèries que sempre són difícils de remoure. L'ús del delineador pot afectar negativament les glàndules de Meibomi i la pel·lícula lacrimal.

Qualsevol ombra d'ulls en pols, pols per a la cara, bronzejador, il·luminador, etc., inevitablement acabarà als ulls i causarà problemes similars als residus de la màscara. Les dones amb ull sec poden preferir utilitzar productes a base de crema en comptes de pols.

Pel que fa als desmaquilladors d’ulls, pràcticament tots contenen netejadors concentrats, que trenquen la capa de lípids de la pel·lícula lacrimal. Una alternativa son els productes amb base oliosa però no derivats del petroli.

Tecnologia per al tractament de la síndrome de l’ull sec

A nivell de tractament, en primer lloc el més important és trobar-ne la causa. Una teràpia pal·liativa, és a dir, que només redueix els símptomes però no cura és l'administració de llàgrimes artificials. Però és purament simptomàtica i resulta pesada ja que s'han d'aplicar gotes periòdicament.

Es possible tractar i reduir les inflamacions de les parpelles amb compreses humides-calentes dos cops al dia. Però des de fa poc existeixen mètodes moderns que permeten actuar directament sobre les glàndules de Meibom: la tecnologia Cleanlid, Tixel i Eye-Light. Aquestes teràpies tracten la part de la parpella on estan situades aquestes glàndules i el resultat pot ser una millora molt notable dels símptomes en la majoria dels pacients.

Si aquesta teràpia és necessària depèn de la gravetat de l’ull sec i de la intensitat dels símptomes. A vegades patir d'ull sec és desagradable, ens treu qualitat de vida i pot provocar més danys a l’ull. Però almenys hi ha aquestes solucions.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic