MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

10º / 22º

El Temps Darrera previsió

Elles decanten la balança de l'esport nacional

Les atletes andorranes han agafat el comandament. Els darrers tem

Les atletes andorranes han agafat el comandament. Els darrers temps l'actuació de joves esportistes com Mònica Doria, Nàdia Tudó i Vicky Jiménez ha decantat clarament la balança cap al sector femení.

El triomf de Vicky Jiménez a Melbourne ha estat una fita sense precedents a l'esport andorrà. Amb 14 anys ha estat guanyadora d'un Grand Slam en una disciplina en clar perill d'extinció els darrers anys a Andorra. Jiménez no està sola.

Millor esportista del país?

Aquesta és una afirmació molt subjectiva i carregada d'ambigüitats. En un país de grans dimensions seria una autèntica quimera, a Andorra no tant.

Si es fes una enquesta, a dia d'avui, segurament la guanyadora seria Mònica Doria, plata en una Copa del Món, vuitena al Mundial de canoa i única esportista classificada per als Jocs Olímpics de Tòquio.

Tenint en compte l'impacte mediàtic del triomf de Vicky Jiménez la tennista s'ha convertit, malgrat la joventut, en una dura rival. Amb tot, només té 14 anys i molt camí per davant. Un altre condicionant és la mateixa disciplina. No té res a veure el nombre de practicants de canoa als del tennis, la natació o l'esquí alpí.

Completen el ventall d'estrelles femenines esportistes que no han arribat al nivell d'excel·lència a les esmentades però que lluiten en disciplines on és molt difícil destacar. És el cas de Nàdia Tudó, 22 anys, amb deu rècords d'Andorra, o Nàdia Olm en rugbi. Presenten candidatura a projectes de gran esportista les esquiadores Cande Moreno i Carola Vila sense oblidar l'experimentada Mireia Gutiérrez que té els millors resultats de l'esquí nacional. Stefi Troguet també està trencant barreres en alpinisme.

Parlant de millors resultats, en judo, darrerament han destacat més elles que ells. Les noies s'estan convertint en les millors esportistes del país amb el permís d'Irineu Esteve, Pol Moya, Xavi Folguera i dels que darrerament han patit problemes físics, com Joan Verdú i Lluís Marín. 

Informa: Cesc Sanjuan

Informació relacionada