MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

El 2020 es va perdre un de cada vuit llocs de treball assalariats

www.andorradifusio.ad

La darrera publicació de dades avançades del departament d'Estadística indica que el 2020 es va perdre un de cada vuit llocs de treball assalariats i els diners destinats a pagar sous van disminuir més d'un 7%.

Al desembre hi havia prop de 38.000 assalariats, xifra que representa una disminució de més d'un 12% respecte de dotze mesos enrere.

El sector en què es van destruir més llocs de treball va ser l'hostaleria, on se'n va perdre un de cada quatre. Segueix el comerç al detall, els transports i les comunicacions, les activitats immobiliàries i serveis empresarials i l'agricultura i ramaderia.

En canvi, es van registrar àmbits on hi va haver un creixement de l'ocupació, com ara l'administració pública i les activitats sanitàries i veterinàries. L'abril passat va ser el mes en què hi va haver una baixada més gran dels llocs de treball, precisament quan ja estava en vigor el confinament.

La massa salarial, és a dir, els diners destinats a pagar salaris va davallar un 7,5% el 2020. Aquest desembre s'hi van destinar una mica menys de 105 milions d'euros.

Els sectors on hi ha hagut una disminució més gran han estat l'hostaleria, el comerç al detall i els transports i les comunicacions. Cal tenir en compte que la massa salarial d'aquest 2020 inclou les aportacions del Govern derivades de les suspensions temporals arran de la Covid-19. Al desembre, la xifra d'assalariats afectats per aquestes suspensions era de 4.200, un de cada vuit.

Salari mitjà al novembre de 2.144 euros

Segons Estadística, el salari mitjà el mes de novembre va ser de 2.144 euros, gairebé un 6% superior que el mateix mes de l'any anterior. Aquest increment es deu sobretot a la pujada anormal de més d'un 38% en els sector del comerç al detall causada per les indemnitzacions d'acomiadament pel tancament del Punt de Trobada. Altres sectors presenten una variació negativa com és el cas del comerç a l’engròs on el salari mitjà baixa prop d'un 6% i l'hostaleria.

Informa: Pere Moliné