MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

10º / 24º

El Temps Darrera previsió

39 positius per coronavirus 12 dels quals són personal sanitari

www.andorradifusio.ad

Andorra té ja 39 positius, 23 més que al migdia. Són casos que Salut ja preveia donat que estaven pendents d'analítiques. Entre ells hi ha una dotzena de professionals sanitaris, col·lectiu que encara té 14 membres a l'espera de resultats. Entre els 12 negatius de les proves, tres eren nens. Només un 18% del teixit econòmic es manté obert.

Els positius per la Covid-19 són aquest dimarts 39, una xifra molt superior a l'anunciada aquest mateix dimarts al matí, concretament 23 casos més. D'aquests positius el ministre de Salut ha dit que hi havia 12 sanitaris que considera que s'haurien contagiat fora de la feina.

També hi ha 30 persones més pendent de diagnòstic, 14 de les quals són també sanitaris.

Ha afegit que tots els casos són lleus i només hi ha quatre persones ingressades a l'hospital. Un, l'home que era a l'UCI que aquest dimarts ja ha passat a planta. El ministre de Salut ha volgut explicar l'increment important de positius insistint que "en tots ells es pot seguir la cadena epidemiològica i no son casos que apareixen a la comunitat per transmissió comunitària, que segurament hi deu ser. Però en tot cas aquests eren casos previsibles i que estaven relacionats amb els casos anteriors".

De les proves que estaven pendents, dotze han estat negatives, tres dels quals infants.

Respecte dels sanitaris positius el ministre ha avançat que provenen de serveis com ara l'àrea de prevenció de les infeccions, del servei d'urgències o de l'àrea de medicina interna.

Quant a la informació que indicava que els casos de COVID-19 curats podrien transmetre la malaltia quinze dies després Martínez Benazet ha dit que està en estudi però que el que recomana la OMS és el que s'està fent a Andorra, no donar l'alta fins que no es tenen dos negatius en un espai de 48 hores. "Un dels pacients que actualment està totalment asintomàtic i que en circumstàncies normals seria alta, encara està a l'hospital perquè la seva analítica ha estat positiva. Això corrobora que hem de deixar passar unes setmanes o tenir dos resultats negatius separats per 24 o 48 hores", ha insistit.

Ha afegit a més que actualment es fan proves a totes les persones sospitoses de patir la malaltia i que està garantit l'abastiment de mascaretes. També ha volgut tranquilitzar sobre la vida del virus en superfícies perquè "amb una simple neteja que pot ser amb aigua i una mica de sabó és absolutament suficient". "És un virus que així com té una gran capacitat d'infecció també es veu afectat amb qualsevol producte. Fins i tot se sap que fregant una zona contactada amb aigua el virus pot desaparèixer", tranquil·litzava.

Torna a veure la roda de premsa completa del Govern d'aquest dimarts al vespre per actualitzar la situació per la pandèmia:

Informa: Anna Pifarré-Laura Massegú

Informació relacionada