MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

18º / 35º

El Temps Darrera previsió

Un 4% de la població podria patir TDAH i molts no ho saben

www.andorradifusio.ad

El TDAH podria ser hereditari en tres quartes parts de la població. L'associació Albatros, que ajuda els afectats per aquest trastorn, assenyala que encara hi ha molt de desconeixement entre la societat i que molts casos de pares es descobreixen a través dels fills.

No hi ha registres oficials i és difícil quantificar quantes persones estan afectades pel trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, el TDAH. Ara bé, es calcula que un 4% de la població podria estar dins d'aquest perfil. I a més, podria ser hereditari en el 76% dels casos. La presidenta de l'associació Albatros, Inma Forés, que ajuda les persones i famílies que han de conviure amb el TDAH, ha explicat a l'Obert per Vacances de Ràdio Nacional que molts casos d'adults es detecten a través dels fills. Els d'adults solen ser, a més, casos complicats que el mateix afectat desconeix.

Forés pateix TDAH, però no ho ha descobert fins als 40 anys. Ha viscut bona part de la seva vida sense saber-ho. No li ha estat fàcil, ja que fins i tot va patir assetjament a l'escola i això la va fer ser més introvertida. Ara vol intentar evitar aquest patiment a altra gent. "No vull que ningú més pateixi allò que jo he patit. És molt cruel", assegura Forés.

Albatros va estar inactiva un temps, però ara s'ha reactivat. La millor prova és l'èxit de les jornades que va organitzar fa poc, amb metges, experts i afectats de TDAH, que van ser tot un èxit. Entre altres coses, va servir per detectar que hi ha molta gent que encara no coneix aquest trastorn.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Anna Ginestà