MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

50.000 ciutadans ja s'han fet el segon test d'anticossos

www.andorradifusio.ad

La segona tanda del cribratge massiu entra a la recta final. Es preveu que els tests acabin dimecres. Fins a les 13h d'aquest diumenge 49.500 ciutadans ja s'havien fet el segon test. En la primera ronda se'n van fer un total de 69.661.

El fet que, sobretot en la primera tongada, es detectessin molts més positius d'IgM dels previstos va col·lapsar les consultes de molts metges referents que van haver de prescriure més de 5.000 PCR.

Segons les darreres dades del Govern, de les proves PCR fetes, tan sols un 2,7% d'aquestes van acabar donant positiu de la Covid-19. D'aquesta manera van aflorar 47 positius gràcies als tests. Salut estima que en finalitzar la segona tanda la xifra pugui arribar als 140 o 150.

Aquests dies han d'entrar en funcionament les dues màquines TMA cedides per Grifols. Amb aquesta tècnica es guanyarà capacitat de resposta. Se'n podran fer 2.000 cada dia i no caldrà esperar per conèixer els resultats.

A Canillo ja s'han fet 3.000 tests serològics

Registre, punció al dit i recollida de la mostra de sang és la imatge que hem vist els darrers dies quan encarem ja la recta final de la segona volta del cribratge massiu poblacional.

A la zona de control de Canillo, des de dilluns i fins aquest dissabte s’han fet més de 3.000 tests serològics. La corporació ha detectat una davallada de les proves d'un 6% respecte al mateix dia de fa dues setmanes, segons assenyala el cònsol menor de Canillo, Marc Casal. Explica que "teníem molts residents que es van fer la primera prova i que en aquests 14 dies han pogut agafar un avió i tornar a casa seva".

Tot i això, agraeix la resposta ciutadana, ja que una gran majoria s’hi ha registrat per fer-se les proves. En la primera volta, el comú va registrar gairebé 4.000 ciutadans, el 90% de la població total de la parròquia.

En els darrers dies hi ha hagut un bon ritme i no s’ha detectat cap incidència important, indiquen la coordinadora de voluntaris del comú de Canillo, Núria Fernández i Xantal Vantighem, una de les voluntàries. Per al seva part, els ciutadans de la parròquia, segons han expressat, surten satisfets del tracte rebut.

A l’aparcament de Prat del Riu han arribat a treballar-hi 16 sanitaris i 11 voluntaris del comú, a més dels coordinadors dels respectius equips. Tot i això, la fluïdesa que hi ha hagut aquesta setmana ha permès reduir el nombre de sanitaris i voluntaris. Fins i tot, s’han pogut tancar dos dels quatre punts de control en aquest tram final del cribratge.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Txema Galilea

Informació relacionada