MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 25º

El Temps Darrera previsió

Un 95% dels hotels ha hagut de tancar per la crisi

www.andorradifusio.ad

En menys d'una setmana el 95% dels hotels han penjat el cartell de tancat. Molts estan pendents de les mesures adoptades pel Govern i amb un horitzó llunyà, d'una tornada a la feina que no preveuen fàcil.

El sector hoteler viu amb molta preocupació els efectes d'una crisi que ha obligat a aturar l'activitat econòmica i que, a hores d'ara, ningú pot preveure quin abast tindrà. Un 95% dels establiments ja ha hagut de tancar i, en el cas d'alguns, els tancaments s'han precipitat els últims dies.

El gerent del grup hoteler Daguisa, Jordi Daban, relata que "hem fet una tancada paulatina", primer es van tancar els hotels "que eren de temporada" i aquest dijous "hem acabat amb l'últim de ciutat".

Per la seva part, el president de la Unió Hotelera, Carles Ramos, creu que "estem al límit" i assenyala que "si no arribem al tancament total, ens quedem amb dos o tres establiments oberts a tot el principat".

Molts hotelers són partidaris de la corresponsabilitat i no fer acomiadaments. Alguns han hagut d'acollir els treballadors extracomunitaris fins que solucionin el seu retorn.

Daban assenyla que "han vingut a treballar" i entèn que davant d'una situació en la que no poden tornar als seus països "és responsabilitat de tots tenir cura d'ells".

Des del sector s'espera saber les mesures que aplicarà el Govern per fer front a la crisi. Amb això, Ramos explica en aquests moments "ja hi ha establiments que no ho poden suportar".

Més enllà de la càrrega econòmica que els comportarà el tancament també pensen en un retorn que preveuen amarg. "La retallada que poden tenir les economies domèstiques, després es veurà reflectida a l'hora de sortir o de fer vacances", indica Daban.

Ara per ara no pensen en res més que com solucionaran la qüestió econòmica i laboral. Després vindrà el moment de reforçar-se amb estratègies comercials per reeixir amb més força.

Informa: Joan López-Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares-Anna Ginestà

18.206.187.81