MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 22º

El Temps Darrera previsió

L'accés al finançament de la UE, una oportunitat per atreure inversió i talent i generar llocs de feina

www.andorradifusio.ad

Atreure empreses que ofereixin llocs de treball de qualitat i retenir el talent nacional. Aquests són dos dels avantatges que es podrien derivar d'un acord d'associació amb la Unió Europea, un escenari que, segons el secretari general de l’Organisme de Cooperació Transfronterera, facilitaria l'accés a programes dotats amb milers de milions d'euros.

Entre el 2021 i el 2027, Brussel·les afronta el pla Horizon Europe, una iniciativa de recerca científica que pren el relleu de l'actual Horizon 2020 i que pretén elevar en un 50% els nivells de despesa en ciències.

Andorra se'n podria beneficiar a través d’un acord d’associació amb la Unió Europea. Per al secretari general de l’Organisme de Cooperació Transfronterera, Pere Roquet, poder accedir al finançament de programes operatius com aquest serà clau per al futur de l'Estat.

Argumenta que "podrem entrar a participar en projectes com el que fins ara es deia 2020, que ara es dirà projecte Horitzó Europa, programes en què la UE posa 17.000 o 18.000 milions d’euros". En aquest sentit, "una de les coses que precisament demanen les companyies d’innovació i de recerca punteres que exploren la possibilitat de venir a Andorra és si el Principat pot participar en aquests programes".

Però l'Horizon Europe no és l'únic. Hi ha altres programes, com l'Erasmus per als estudiants o el Cosme per ajudar les petites i mitjanes empreses en la seva internacionalització, que també serien molt interessants per a Andorra.

Segons Roquet, "ens obren una nova finestra de possibilitats per al país perquè finalment puguem tenir un teixit d’empreses que vagin venint i generant llocs de treball de qualitat, capaces de retenir el talent nacional o fer-lo retornar". I això "permetrà que la nostra estructura de país es pugui mantenir", conclou.

L'accés a aquests programes, matisa Roquet, depèn de com s'articuli l'acord d'associació; un nou marc de relació amb Brussel·les que encara s'està negociant.

Informa: Jordi Cama
Imatges: Karen Figueiredo

3.234.250.24