MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

13º / 29º

El Temps Darrera previsió

Els advocats reclamen canvis per evitar un abús de la presó provisional

www.andorradifusio.ad

El Col·legi d'Advocats demana que els casos de tràfic de drogues es jutgin fora de les batllies especialitzades. Considera que això evitaria la situació de col·lapse i permetria alleugerir les presons provisionals. Actualment alguns presos provisionals superen l'any de tancament al centre penitenciari, sense judici ni qualificació.

En alguns casos la presó provisional de llarga durada no queda justificada, segons la vicedegana del col·legi, Vanessa Durich, tot i que el codi penal preveu pròrrogues de quatre mesos, que han d'estar motivades i justificades per part del batlle. Tot i reconèixer que en alguns casos s'entén, per la complexitat de la investigació, en altres, no. La majoria dels presos provisionals de llarga durada estan implicats en casos de tràfic de drogues, casos que es deriven a les dues batllies especialitzades. Aquest fet, segons Durich, genera un gran volum de feina, donat que aquestes dues batllies s'encarreguen d'altres qüestions complicades, com per exemple, la causa BPA. Tot plegat genera una situació de col·lapse. Per això han demanat tant a la presidenta de la Batllia com al Consell Superior de la Justícia que es pevegi descarregar les batllies especialitzades dels casos de tràfic de drogues. "Amb tot l'enrenou que hi ha ara mateix, això comporta que al pres se li va allargant la investigació i mentrestant la seva causa no passa al Tribunal de Corts per ser jutjada", explica.

Actualment hi ha presos que superen l'any al centre penitenciari sense judici ni qualificació. En tot cas, Durich recorda que quan una persona ingressa a la presó és perquè existeixen indicis clars. Això no impedeix que una llarga temporada en situació de pres preventiu pot comportar situacions injustes. "Si l'ingresses hi ha d'haver indicis bastant evidents que aquella persona està allà per algun motiu", recorda Durich, perquè "hem vist casos en els quals se'ls ha fet ingressar per un tràfic de droguers i acaba sent una cessió. No és un delicte menor, és un delicte major, però la pena de presó és menys important i potser aquell pres podria ser fora".

El Col·legi d'Advocats també vol tractar la possibilitat de modificar els procediments amb la fiscalia.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges. Sergi Linares

Informació relacionada

3.214.184.223