MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Andorra, un destí de pel·lícula

www.andorradifusio.ad

Un milió d'euros és el retorn que va deixar el rodatge de la sèrie "Fèlix" a Andorra. En molts països, el cinema és una font d'ingressos important i un pol d'atracció turística al qual Andorra es podria sumar. Aquest dijous a la tarda Ull Nu reflexiona entorn les possibilitats que té el país per arribar de ser un destí de pel·lícula.

El productor d'Independent Club, Edu Ruano, explica que "amb Félix vam estar rodant durant 12 setmanes dels sis mesos de feina que va suposar entre preproducció i producció". "Hi havia 70 persones allotjades al país que havien de menjar, feien compres, etc", diu afegint que en total la sèrie "va deixar més d'un milió d'euros".

Són moltes les produccions que s'han enregistrat a Andorra i de les quals no ha quedat rastre als crèdits. Però hi ha estudis que apunten que 80 milions de persones escullen el seu destí turístic després d'haver-lo vist al cinema.

Els permisos de treball, un fre per a les productores

Aquest tipus de turisme ha crescut els últims deu anys, però encara queden aspectes pendents perquè Andorra sigui competent en la tria de destins per rodar, com ara els permisos de treball.

Ruano indica que "hi ha unes taxes d'immigració que s'han de pagar perquè un treballador es quedi més de quatre dies d'entre els 170 i els 180 euros que, si multipliques per 70 treballadors, són quantitats molt elevades que tanquen la porta als equips de producció".

Un altre dels entrebancs que tenen és a la duana espanyola, on els tràmits són molt feixucs, a diferència de França o les oficines andorranes, on troben més facilitats.

El productor andorrà amb l'investigador Eugeni Osácar han ofert una xerrada a l'Art Hotel dins el festival a Ull Nu i han donat algunes claus per fer d'Andorra el millor destí que podria tenir el sector de la producció audiovisual.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Guillem Casal/Arxiu RTVA

35.170.81.210