MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

10º / 21º

El Temps Darrera previsió

Andorra estaria coberta davant d'una crisi de liquiditat important amb les reserves internacionals

www.andorradifusio.ad

El ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat al programa La rèplica que davant d'una crisi de liquiditat important, el país te múscul suficient per estar cobert, en referència a la figura del prestador d'última instància que s'ha anunciat aquesta setmana. Pel que fa al pressupost, ha avançat que s'han previst 31,4 milions d'euros de dèficit, per sota de l'1% del PIB. 

El prestador d'última instància a partir de les reserves internacionals del país dona totes les garanties a les entitats financeres, a la ciutadania i al conjunt d'institucions i inversors que puguin arribar. Ho ha remarcat el ministre de Finances al programa La Rèplica, assegurant que els bancs superen àmpliament el coixí de liquiditat que estableix la norma europea. "Es coneix com LCR i marca el que mai es pot baixar per sota. Es considera que s'ha d'arribar al 100%. Actualment les entitats andorranes superen el 200%. De fet, en l'últim informe del Fons Monetari Internacional les col·locava al 220%. Naturalment, amb la seva manera de gestionar-les amb la prudència que caracteritza les entitats bancàries del país, tenen ja uns coixins de liquiditat molt superiors als d'entitats bancàries d'altres països europeus."

Jover també ha avançat alguns detalls del pressupost per a l'any vinent, que només cal perfilar. Ha assegurat 500.000 euros per al projecte del multifuncional a l'estadi comunal i ha celebrat que es retorni a nivells d'inversió prepandèmia, com ho demostra el 10,8% del PIB en el segon trimestre de l'any. L'habitatge serà un dels eixos més importants. "El dèficit previst és de 31,4 milions d'euros. Un dèficit que vol dir un retorn a la normalitat perquè està per sota de l'1% del PIB, una altra línia vermella que identificava la llei de sostenibilitat de les finances públiques. Pel que fa a la compra directe d'habitatges, aquest 2022 ja tenia un milió d'euros disponible per començar a fer operacions. I tenim 5 milions d'euros pel 2023 i 5 milions d'euros més el 2024."

Es tancarà l'any amb 1.191 milions de deute públic, per sota del 40% d'endeutament, i es mantindrà així el 2023. El ministre de Finances també celebra que es torni a un pressupost ordinari

Informa: Laura Massegú