MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 13º

El Temps Darrera previsió

L'andorrà Jonatan Pisonero recull en un documental la maledicció de tenir bessons en regions de Madagascar

www.andorradifusio.ad

Que neixi una bessonada a casa nostra no té més complicació que la de reconèixer qui és qui, però hi ha comunitats com la de Mananjary a Madagascar que considera que els bessons porten malastrugança. Jonatan Pisonero ha dirigt Kambana, un curtmetratge documental que vol ajudar a fer visible aquesta realitat que, per exemple, no permet als bessons celebrar el Nadal en família. 

Kambana és un documental idea original de Jonatan Pisonero però també és el nom en malgaix de la causa a la qual vol donar veu, els bessons.

A través de la història d'una mare i els seus dos fills a la regió de Mananjary es vol donar a conèixer com aquesta creença vulnera el drets d'aquests infants i  desemboca en situacions d'exclusió.  Pisonero explica com algunes persones "no volen que els seus fills juguin amb els nens bessons, no poden participar en festivitats familiars ni populars". "Quan moren no opten a estar enterrats a les tombes familiars i, per ells, que són molt supersticiosos, això és molt greu".

Tanmateix, volen donar visibilitat a les associacions que treballen per millorar la vida dels rebutjats i que les comunitats afectades s'adonin de la problemàtica com ja ha passat en altres territoris, "on aquesta maledicció dels bessons hi era present i ja no hi és".

Properament els alumnes de batxillerat de l'Escola Andorrana coneixeran la realitat dels Anantambahoaka. Posteriorment el documental espera trobar el seu lloc en diversos festivals del gènere. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Andrej Cristancho 
Imatges cedides: Jonatan Pisonero - Samuel Pastor