MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 22º

El Temps Darrera previsió

L'aplicació mòbil del coronavirus, en fase de proves

www.andorradifusio.ad

L'aplicació de la Covid-19 està en fase de proves i es basa en aplicacions similars desenvolupades arreu del món que garanteixen l'anonimat seguint normatives europees de protecció de dades. Ho ha dit el seu desenvolupador que defensa aquesta eina com una manera de lluita contra la malaltia d'ara endavant. Una aplicació que Salut també defensa. El que encara està en fase d'estudi és la creació d'un laboratori epidemiològic.

El biòleg i bioinformàtic Joel López, que treballa directament amb el Govern, diu que l'aplicació de la Covid-19 ha de ser un sentinella per protegir la nostra salut. Una eina que ja s'ha desenvolupat en diferents parts del món i que s'ha anat adaptant a la normativa europea de protecció de dades, de les més estrictes. Es tracta d'un sistema de comunicació entre telèfons mòbils via bluetooth que intercanvien codis efímers que es renoven cada minut. Si una persona es posa malalta fa públic el seu llistat de codis en un servidor i qui hagi estat en contacte amb aquesta persona rebrà un avís. La voluntat és que el sistema sigui global.

López també defensa la necessitat d'implantar a Andorra un laboratori epidemiològic com una altra eina per lluitar contra la malaltia. Un aspecte que el Govern diu que caldrà estudiar, ara per ara el que defensen és aquesta aplicació.

El titular de Salut diu, però, que passat el primer brot de la pandèmia caldrà mantenir les mesures de prevenció, desenvolupar la capacitat de diagnòstic i després tenir una gran capacitat per fer estudis epidemiològics molt ràpids gràcies a aquesta aplicació que haurà de ser voluntària.

Informa: Anna Pifarré
Imatges cedides: Apiumtech

34.204.176.125