MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 22º

El Temps Darrera previsió

ATIDA alerta que l'actual llei de donacions d'òrgans no és efectiva i denuncia la inexistència de personal mèdic especialitzat

www.andorradifusio.ad

L'Associació de Donants i Trasplantats d'Andorra (ATIDA) adverteix que la llei de donacions actuals sense els reglaments de desenvolupament no és efectiva. Recorda que es pot donar el cas d'una persona que tot i ser donant no pugui complir aquest desig una vegada perdi la vida. Entre altres mancances destaca que la inexistència de personal mèdic especialitzat.

La presidenta d'ATIDA , Núria Gras, explica que tal com està la situació actual, és difícil fer donacions d'òrgans, ni que sigui amb una manifesta voluntat de la persona abans de morir o de la família.

Existeix la llei de trasplantaments, des del 2018, però les conseqüències de la pandèmia està endarrerint el desenvolupament dels reglaments. Es pot donar el cas d'una persona que sigui donant en un altre país i si mor a Andorra no es pugui fer la donació d'òrgans.

A més en el cas de les extraccions d'òrgans de donants cal personal especialitzat, una mancança que pateix Andorra, denuncia Gras.

A Andorra la situació d'alguns trasplantats s'agreuja en casos peculiars, com és el de la Celine de Barros de 25 anys. S'ha sotmès a tres trasplantaments, dos de ronyó i un de fetge, i ara, a causa d'un rebuig, està a l'espera de sotmetre's a un quart. Tot plegat deriva en problemes que s'uneixen als de la malaltia, com el fet de no poder treballar i fer una vida normal. Assegura que "hi ha dies en què se'm fa difícil perquè entrar a diàlisi significa que la teva vida perd molta qualitat".

Altres entitats s'uneixen a aquestes reivindicacions. El president de l'associació contra el càncer Assandca, Josep Saravia, creu que quan es parla de trasplantaments i casos de càncer de vegades no és té en compte que el temps pot jugar en contra d'una solució. "Falta molt camí per recórrer i no tothom veu les necessitats que tenim al país".

En qualsevol cas considera que resoldre aquestes problemàtiques tan sols requereix voluntat política.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatge: Desirée Sala - Arxiu RTVA

Informació relacionada

3.234.143.26