MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 21º

El Temps Darrera previsió

Els autònoms que cessin l'activitat i les cotitzacions per la crisi mantindran la cobertura sanitària

www.andorradifusio.ad

Els autònoms que han hagut de tancar i decideixin acollir-se a la possibilitat de no pagar la cotització de la CASS seguiran tenint cobertura sanitària. Ho ha matisat el Govern després que un error de comunicació de la CASS encengués les alarmes. S'han rebut més de 1.200 demandes de crèdits tous per un valor de 358 milions d'euros.

Els autònoms que decideixin no pagar la cotització a la CASS degut al seu tancament poden respirar tranquils després que el ministre hagi aclarit un malentès que havia generat molt neguit. Així seguiran tenint cobertura sanitària i baixes per maternitat o paternitat. L'únic que no podran fer és acumular punts de jubilació ni demanar una baixa per accident laboral, tenint en compte que l'activitat està tancada. El cost econòmic de la mesura l'assumirà l'Estat a través de les transferències a la CASS, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover.

Quant als crèdits tous, el Govern ja ha rebut 1.254 sol·licituds per un valor total de 358 milions d'euros, 283 dels quals per fer front a despeses de funcionament i 74 per a refinançament. De moment s'ha donat resposta a 120 sol·licituds, 101 de les quals s'han resolt de manera parcial o completa. Les 19 sol·licituds rebutjades corresponien en alguns casos a empreses amb muscle a la tresoreria per fer front als seus compromisos o que demanaven diners sobre períodes fora del temps de la Covid-19.

D'altra banda, Jover afirma que l'Administració pública s'està esforçant per assumir tots els compromisos de pagaments per no ser una càrrega més.

També ha exposat que aquest dilluns un autobús noliejat pel Govern sortirà en direcció a Portugal per repatriar 14 temporers lusos. El bus també permetrà el retorn de 5 nacionals andorrans que es trobaven a Portugal quan va esclatar la crisi del coronavirus. Quant al fons de solidaritat, les donacions han arribat a superar el 1.300.000 euros, i els SMS ja han permès acumular més de 42.000 euros de donacions de ciutadans. 

Torna a veure la roda de premsa del ministre portaveu, Eric Jover, d'aquest diumenge al vespre:

Informa: Anna Pifarré- Sílvia Mestre

18.208.132.33