MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Augmenten les multes per conducció temerària mentre baixen les sancions per excés de velocitat per l'efecte dels radars

www.andorradifusio.ad

L'any passat les infraccions per excés de velocitat a les carreteres van disminuir, mentre que les relacionades amb la conducció temerària van augmentar de manera exponencial. Així ho constata l'informe sobre la mobilitat del 2019 de l'Automòbil Club, que també palesa que els accidents amb vehicles comercials han crescut. L'estudi també conclou que tan sols el 0,4% de les matriculacions del 2019 eren de vehicles elèctrics.

Les sancions per excés de velocitat van disminuir més d'un 18% el 2019 respecte de fa dos anys. Així ho constata el vuitè informe sobre la mobilitat de l'Automòbil Club, que ho atribueix a l'efecte dissuasiu dels punts de control.

D'altra banda, l'estudi palesa que les multes per conducció temerària van assolir la xifra més elevada des del 2012 i els accidents amb vehicles de mercaderies van augmentar.

Una tendència que també es dona als Estats veïns i és causada per tres factors, segons ha assenyalat el secretari general de l'ACA: la velocitat, l'antiguetat del parc i les distraccions al volant. 

L'any passat hi va haver 91 accidents causats per conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues. A més, la sinistralitat amb víctimes va registrar un repunt, tot i que les víctimes mortals van baixar.

Des de l'ACA insisteixen en la necessitat d'assolir la convivència entre vehicles i vianants, així com fomentar els desplaçaments a peu i el transport públic i trobar oportunitats en els nous mitjans de transports personal, com ara els patinets elèctrics.

La venda de vehicles elèctrics es frena

El foment del vehicle elèctric no acaba de donar els resultats esperats. De les matriculacions del 2019, tan sols el 0,4% corresponia a aquest tipus de vehicle.

Aquesta situació és oposada a la dels Estats de l'entorn, que van experimentar xifres rècord. Tenint en compte aquesta situació, l'ACA considera que cal fixar la mirada a la resta d'Europa, on es gestiona l'oferta i els punts de recàrrega i es promouen incentius, tant en l'adquisició com en l'ús dels cotxes elèctrics, ha explicat Sasplugas. "Aquest és el camí, hem de generar aquest sistema", ha dit.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Desirée Sala-Arxiu RTVA

3.235.11.178