MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

La bretxa salarial entre homes i dones a Andorra és del 22%

www.andorradifusio.ad

Les dones a Andorra cobren un 22% menys de mitjana que els homes. Les treballadores són majoritàries en les feines relacionades amb la salut, els serveis socials o l'educació, mentre que els homes són majoritaris en la construcció o la indústria. En cap sector les dones tenen un salari més alt. Des del feminisme reivindiquen baixes de maternitat i paternitat iguals i sistemes de quotes per millorar la situació. La patronal confia en la negociació col·lectiva i les noves lleis laborals per arribar la igualtat real. 

Les dones són majoria en la sanitat, l’educació, l’administració pública i el personal domèstic i pràcticament ocupen els mateixos llocs de treball que els homes en el sector financer, el comerç i l’hoteleria.

En cap sector el sou mitjà femení és superior al masculí. Les diferències salarials poden oscil·lar entre el 5% en educació, el 30% en sanitat i el 40% en el sector financer. Segons les dades de novembre publicades per Estadística, la bretxa salarial és d'un 22%.

El temps que destina la dona a la llar i als fills és una qüestió clau per a Acció Feminista, que veu complicada la situació del mercat laboral.

Segons l'entitat, la maternitat encara penalitza la carrera professional de les dones, ja que a partir del primer fill el sou de la dona es redueix i ja no recupera el poder adquisitiu.

La portaveu de l'associació, Laia Ferré, denuncia que "el que no pot ser és que encara a dones de la meva edat els faci por anar al despatx del cap o de la cap a dir que estan embarassades per quina serà la reacció i quines conseqüències hi haurà". Lamenta que "estigui vist com un problema" i creu que es resoldria amb una baixa igual per a mares i pares.

Les feministes invoquen un canvi de mentalitat que encara veuen llunyà. Per això defensen les quotes per ocupar llocs directius.

Una visió oposada a la de la CEA, que no creu en mesures intervencionistes i pensa que les dones pujaran per mèrits propis.

Pel que fa a la conciliació de la vida laboral, la secretària de la junta directiva de la CEA, Elena Redondo, assegura que la dimensió petita i mitjana de les empreses ofereix una situació avantatjosa respecte dels països de l'entorn "que fa que es puguin implantar mesures de conciliació". Creu que aquestes mesures "s'han de treballar en la negociació col·lectiva per aconseguir una situació d'igualtat real".

Coincideix així amb l'enquesta d'Estadística que indica que la majoria de les famílies amb fills tenen una bona conciliació familiar i laboral.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Anna Romagosa/Sergi Linares