MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Un centenar de dones denuncien haver patit violència de gènere aquest 2022

www.andorradifusio.ad

Igualtat cada any atén més dones víctimes de violència de gènere, però segueixen sent poques les que ho denuncien. Enguany, ja ho han fet 96. 

Insults, control, manipulació, xantatge, menyspreus, pallisses, humiliacions... Tot són formes de violència de gènere. En el que portem d'any, gairebé un centenar de dones s'han atrevit a denunciar-ho. Però són més les que ho pateixen.

La tècnica i psicòloga del Ministeri d'Igualtat, Mònica Àlvarez, esmenta, però, quina és la manipulació que més costa de demostrar: la psicològica. "La violència que sempre hi ha és la psicològica i normalment passa a l'esfera privada. A nivell legal, les proves que requereix són complicades. Tot el procés per demostrar-la és molt feixuc i es poden sentir molt qüestionades...". Per fer-hi front, el que fan des del Ministeri és treballar amb les afectades per "empoderar-les i que siguin elles les que prenguin la decisió. No vincular el procés de recuperació al resultat de l'àmbit judicial no és del tot positiu per a elles. Hi ha altres vegades que la situació de risc és tal que la porta de sortida és la denúncia."

Des del gener, 255 dones han anat al Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere. D'aquestes, una seixantena ja ho havia fet abans, però més tard van tornar a la relació que tenien amb el seu agressor. La mitjana de recaiguda en relacions de violència de gènere és de cinc vegades a causa del seu cicle.

El 2021 es van atendre 321 dones i van posar-ne denúncia 122.

Informa: Judith Sáez