MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

El codi lila s'ha activat 137 vegades des de la seva posada en funcionament

www.andorradifusio.ad

El senyal per activar el codi lila consisteix a posar les mans sobre una taula. Un mecanisme que alerta el Servei d'Urgències de l'Hospital i que activa el protocol d'actuació davant d'un cas de violència de gènere. Està en funcionament des del 2018 amb l'objectiu que les dones siguin ateses amb discreció, sensibilitat i en una zona íntima.

Tot i que va ser una mica més tard quan es va introduir aquest senyal per millorar la recepció de les dones al servei d'urgències del SAAS.

La majoria de dones que s'hi adrecen ho fan per situacions emocionals límits, com crisis d'ansietat o estats d'angoixa molt intensos, així com per violència física i sexual. Des de l'inici, el codi lila s'ha activat entre vint i quaranta vegades cada any. Excepte el 2020, pel confinament i els casos es van alertar per altres vies. Amb tot, els professionals insisteixen que el més important per millorar la protecció de les dones és que s'implementi la perspectiva de gènere en qualsevol àmbit.

La tècnica i psicòloga del Ministeri d'Igualtat Mònica Àlvarez assegura que la formació en aquest sector s'ha d'anar adaptant constantment. "Hem crescut en una societat en què els missatges anaven en un sentit contret: heteropatriarcat amb molt masclisme, i ens hem d'anar desconstruint. Nosaltres, els professionals del Servei de Víctimes de Violència de Gènere, però també agents de policia, agents sanitaris, Batllia... Tothom. Necessitem que ens anem formant contínuament perquè s'integri la perspectiva de gènere dins de les resolucions judicials, les actuacions policials i dins de l'actuació de qualsevol persona."

Un altre gest per demanar ajuda en cas de ser víctima de violència de gènere és el següent: obrir el palmell, amagar el polze i, seguidament, la resta de dits. És un senyal silenciós, que es coneix internacionalment i que pot ser especialment útil quan no hi ha possibilitat de separar-se de l'agressor. Cada any s'alerta de més casos, però segueixen sent poques les dones que denuncien.

Cal recordar que el número del Servei de Violència de Gènere és el 181 i que també s'hi pot contactar a través del WhatsApp 60618.

Informa: Judith Sáez