MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 26º

El Temps Darrera previsió

Les llevadores posen a disposició un telèfon per atendre tots els dubtes

www.andorradifusio.ad

El col·lectiu de llevadores s'està adaptant a les mesures per frenar la crisi sanitària de la Covid-19 i ha posat a disposició un telèfon per atendre tots els dubtes. En relació amb el moment del part, s'ha decidit que el pare no estigui present per evitar possibles contagis. Com a resposta, s'ha impulsat una campanya de recollida de firmes que hi està en contra.

En el marc de l'emergència sanitària del coronavirus, les llevadores han posat a disposició el telèfon 339.002 per atendre tots els dubtes relacionats amb l'embaràs, el part i el postpart, sobretot pel fet d'haver-se reduït al mínim l'atenció personal amb les dones embarassades.

El número està operatiu de les nou del matí a les nou de la nit, de dilluns a diumenge.

La llevadora Tina Mirpuri explica que des que es va habilitar el número, la mitjana de trucades al dia és d'unes 15. "Totes estan relacionades més o menys amb simptomatologia relacionada amb Covid-19 i les embarassades, amb dubtes que tenen sobre visites que ara no es fan, com per exemple la de l'anestesista, o amb les mateixes llevadores de primària i sobretot amb qüestions del part", assenyala.

Mirpuri ressalta que quan arribi el moment de parir, abans d'acudir a l'hospital cal avisar trucant al telèfon 871.986.

L'especialista afegeix que quan la mare rep l'alta després de donar a llum, l'endemà té una visita amb la llevadora d'atenció primària al centre d'atenció primària d'Escaldes, també si és cap de setmana.

En relació amb el part, s'han extremat les mesures de seguretat per evitar possibles contagis i s'ha decidit que el pare no estigui a la sala de parts ni en el moment de parir.

Mirpuri argumenta que és una mesura puntual per evitar al màxim el risc que els especialistes es puguin infectar.

Tot i això, sorgeixen opinions contràries i des de la plataforma Change.org Lara Milà ha iniciat la campanya de recollida de firmes "No volem parir soles" amb més de 800 signatures. Segons Milà, és essencial el suport del pare o d'una persona propera en aquests moments.

Una altra reivindicació és que la sala de parts de l'hospital no hagi canviat d'ubicació, tenint en compte que es troba entre les dues UCI que atenen malalts de coronavirus.

Aquesta tarda diverses mares que donaran a llum entre aquest mes i el vinent volen enviar una carta al ministre de Salut donant a conèixer aquesta petició, incloent-hi el total de firmes recollides.

En relació amb aquesta demanda, Joan Martínez Benazet va aclarir ahir que entre altres criteris, l'atenció d'un part no permet comptar amb tots els materials protectors necessaris davant la Covid-19, de manera que s'han d'extremar totes les mesures. Tot i això, va apuntar que revisaria el protocol.

Informa: Laura Cugat
 

 

Informació relacionada

34.200.222.93