MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 26º

El Temps Darrera previsió

Comencen les obres de la xarxa de calor de la Comella, que reduirà en 6.700 tones les emissions de CO2

www.andorradifusio.ad

15 milions d'euros d'inversió i l'estalvi d'emissions de 6.700 tones de CO2, l'equivalent a 3.000 cotxes circulant durant tot un any. Són les grans xifres del projecte de construcció de la xarxa urbana de calor de la Comella. A l'hivern ja subministrarà calefacció i aigua calenta sanitària als Serradells.

Les obres per construir la xarxa de calor urbana de la Comella ja estan en marxa. El nou sistema aprofitarà l'escalfor residual centre de tractament de residus per subministrar calefacció i aigua calenta sanitària als edificis connectats.

Es calcula que uns 70, que equivalen a 2.000 llars. L'objectiu, segons ha indicat Jordi Travé, gerent de FEDA ECOTERM,  és reduir emissions i generar estalvi per als usuaris. Calcula que serà "d'entre un 5 i un 15% depenent de les calderes de les quals disposin".

El més destacat serà "la reducció d'emissions de 6.700 tones de CO2 quan el projecte s'hagi completat, que és l'equivalent a 3.000 cotxes circulant durant tot un any".

La xarxa arribarà aquest hivern als Serradells, l'any vinent a l'Estadi Nacional, i el 2021 al Lycée Comte de Foix i a Prat de la Creu.

La primera fase del projecte s'ha adjudicat per 1,2 milions d'euros. El projecte global però costarà 15 milions d'euros. Una petita aportació, encara per definir, l'assumirà capital extern, concretament Dalkia. Travé posa en relleu que la companyia francesa "disposa de 350 centrals similars a aquesta  i 2.000 km de xarxa de calor a França i d'altres països". "Aquí estem començant, tenim 3 km a Soldeu i 3,5 aquí (a la Comella)", diu el gerent de FEDA ECOTERM posant en relleu, més que el capital que pugui aportar, "el coneixement".

El projecte preveu la construcció d'una minicentral de cogeneració a CTRASA per garantir el subministrament.

El 2020 es començarà a desenvolupar una nova xarxa de calor urbana. Serà al Pas de la Casa.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Jordi Seabra

34.232.62.209