MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Els comuns alerten a la taula per a la reforma fiscal de la dependència excessiva de la construcció en la recaptació

www.andorradifusio.ad

Els comuns estan preocupats per la previsible disminució de l'activitat de la construcció a mitjà termini i, de retruc, dels ingressos que suposen a nivell impositiu. Així ho han tramès a la taula de treball per a la reforma fiscal. En les properes trobades es preveu que Govern, comuns i grups parlamentaris treballin per millorar la sostenibilitat del marc fiscal. L'executiu, per la seva banda, proposa la creació d'una agència tributària única per gestionar aspectes com els impagaments.

Segona reunió de la taula de treball per a la reforma fiscal. Ha estat el torn dels comuns per explicar la situació actual d'ingressos i despeses, les aportacions de les diferents figures fiscals i les previsions de futur.

Segons el ministre Jover, els comuns tenen a hores d'ara una situació financera sòlida. Tot i això, la preocupació recau en la previsible disminució del ritme de la construcció, sector d'on prové un gran volum dels ingressos. 

"Hem d'agafar les diferents figures impositives, veure, per exemple, quines impacten en la construcció i quines no, i com podem jugar amb aquestes figures per poder tenir un sistema més sostenible per tots."
Eric Jover, ministre de Finances

El Govern és partidari de crear una agència tributària única, ja que considera que faria més eficient el sistema. En tot cas, no veu necessari que gestioni tota la recaptació, sinó altres aspectes, com la tramitació dels impagaments.

"Si arribéssim a un acord en aquesta part, no seria necessari ni una modificació de les ordinacions comunals ni de cap text legislatiu. La llei de finances comunals ja preveu que la capacitat de recaptació és dels comuns, però si ho creuen convenient, mitjançant conveni, ho poden delegar."
Eric Jover, ministre de Finances

La taula de treball, una de les propostes de resolució aprovades presentada per Terceravia+Unió Laurediana+Independents, va començar el febrer passat amb la voluntat de fer una diagnosi del marc tributari i establir les millores necessàries a mitjà termini.

Govern, comuns i grups parlamentari continuaran reunint-se. Trobades que es preveu que s'allarguin fins a la propera legislatura.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Sergi Linares-Pere Besolí-Arxiu RTVA