MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

El confinament ha fet augmentar els ciberatacs a la xarxa

www.andorradifusio.ad

La ciberdelinqüència és cada dia més present a la nostra societat. L'actual crisi sanitària no ha fet més que augmentar-ne el risc. L'advocat Benjamí Rascagneres ens alerta dels possibles perills.

El confinament no ha fet més que obrir el món digital a més persones. La famosa bretxa digital es fa cada cop més petita i el teletreball ha provocat que tots ens quedem a casa amb l'ordinador al davant.

Tot plegat ha fet que de cop i volta les empreses hagin hagut d'adaptar els espais de treball presencials als escriptoris remots de casa, una situació molt favorable per als ciberdelinqüents, que aprofiten les escletxes del ciberespai per robar dades d'empreses.

L'advocat Benjamí Rascagneres ha explicat com procedeixen aquests delinqüents. "Accedeix a la informació confidencial de les empreses, la xifra i demana un rescat per desxifrar-la". "Hi ha molta gent que està guanyant molts diners amb aquesta activitat delictiva". Una activitat que, segons ha assegurat, "continuarà a l'alça".

Des d'Andorra Telecom alerten d'un increment exponencial d'aquests delictes informàtics que cada vegada són més sofisticats. Les empreses petites estan, generalment, en el seu punt de mira perquè són les menys preparades en matèria de ciberseguretat.

Molts lladres també aprofiten el desconeixement d'aquelles persones que són noves en el món d'internet per robar contrasenyes i arxius bancaris.

Des de la companyia de telecomunicacions, Jordi Celades ha destacat que "s'ha de desconfiar" i ha apuntat que s'han de seguir una sèrie de mesures, com ara no obrir un fitxer del qual desconeixem l'origen".

Des de les tradicionals cartes nigerianes, fins al "phising", la  "sextorsió" o el "malware". Cal extremar precaucions. Celades ha indicat que fa anys que existeixen aquest tipus d'estafes. Amb les noves tecnologies s'han adaptat a través de les xarxes socials i els correus electrònics.

La doble verificació, tenir els programes actualitzats i tenir ull amb el que cliquem són alguns dels consells que dona Andorra Telecom per posar les coses difícils als lladres.

No es pot abaixar la guàrdia però tampoc és qüestió de tenir pànic cada cop que fem una gestió a l'ordinador. Si afegim a la nostra rutina aquests consells de seguretat difícilment rebrem cap ciberatac.

Informa: Cesc Sanjuan- Òscar Serrano
Imatge: Pere Besolí

Informació relacionada