MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Consens perquè la llei de transparència disposi de la creació d'una comissió que decideixi l'accés i avaluï la documentació pública

www.andorradifusio.ad

La comissió legislativa d'economia està a punt de portar al ple la proposició de llei de transparència i accés a la informació pública. Es preveu que sigui sotmesa a votació en alguna de les sessions ordinàries de l'octubre. Un dels aspectes amb més consens és la creació de la comissió que en decideixi l'accés i avaluï la documentació pública. On sí que hi ha divergència és en la publicació dels ingressos dels alts càrrecs. La majoria continua defensant una declaració privada davant notari.

La llei de transparència i accés a la informació pública està a punt de sotmetre's a votació davant l'hemicicle del Consell General. La majoria preveu enllestir el treball en comissió, com a molt tard, la primera setmana del mes vinent, després d'una aturada i onze pròrrogues del termini per presentar esmenes.

Les principals qüestions ja s'han debatut i s'ha arribat al consens en aspectes com la creació de la comissió d'accés i avaluació de la documentació, que agrupi i integri totes les administracions i decideixi quin accés se li ha de donar a la informació pública i valorar-ne la conservació. També s'està valorant aplicar un període de transició d'un o dos anys perquè les institucions s'adaptin a les exigències de la nova llei.

Tot i que encara no s'ha dut a terme l'aprovació de les propostes de transacció, la majoria ja ha exposat el sentit favorable del vot a alguna de les modificacions presentades pels grups de l'oposició, com l'ampliació del catàleg de qüestions d'obligada publicitat de les administracions, presentada pel grup socialdemòcrata.

D'altra banda, però, ja ha exposat la negativa a d'altres, com la publicació dels ingressos dels alts càrrecs. Els grups de la coalició insisteixen a defensar que les declaracions de patrimoni es publiquin davant notari i es dipositin davant el Tribunal de Comptes amb caràcter confidencial.

Els socialdemòcrates, però, es mostren esperançats de negociar encara altres esculls, com la creació d'un règim de sancions en cas d'incompliment dels deures de transparència i l'establiment un sistema d'indicadors per avaluar l'aplicació de la llei.

Informa: Judith Sáez-Roser Puigbò-Oliver Jaén
Imatges: Arxiu RTVA
Locució: Laura Massegú