MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Dues morts més relacionades amb la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Dos padrins de 80 i 89 anys han mort a l'hospital enfilant fins als 109 el número de víctimes per la Covid. Malgrat tot, les dades sanitàries milloren i disminueix el nombre d'actius per sota de 360. Salut ha avançat que la vacuna russa Sputnik podria arribar si ho fes a través de l'acord Covax.

Segons ha explicat el ministre Joan Martínez Benazet en l'actualització sanitària, totes dues han estat a l'hospital. Una va ingressar directament a la unitat de cures intensives i l'altra va entrar amb una patologia prèvia agreujada pel coronavirus.

Malgrat tot, el ministre Benazet ha celebrat la millora generalitzada de les dades sanitàries. En les darreres 24 hores s'han detectat tan sols 13 casos que eleven els totals a 10.712 però, en conjunció amb l'augment de les altes (10.245), fan disminuir els actius a 358. A l'hospital es mantenen 20 persones ingressades, 9 a l'UCI, 8 de les quals amb ventilació mecànica.  La bona notícia és la disminució de la taxa de reproducció a 0,78. Per primera vegada aquest indicador se situa per sota de 0,8.

Quant a la població escolar, hi ha 5 aules en vigilància activa, dues de les quals confinades totalment.

La situació a pistes

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s'ha referit a algunes imatges que s'han pogut veure aquest cap de setmana i que mostraven una certa "activitat massiva" a les pistes d'esquí. Ha assegurat que aquesta situació "contravé les mesures del Govern i l'acord amb Ski Andorra".  Ha assegurat que el Govern valorarà "la manca de seguiment d'aquest acord i si ha estat puntual". "Llavors es prendran decisions".

Amb tot ha afegit que en espais oberts i amb mascareta "la transmissió és molt difícil".

Vacunes, només per via oficial

Martínez Benazet ha parlat del plantejament de San Marino per comprar directament la vacuna Sputnik i s'ha desmarcat de "qualsevol via alternativa" per adquirir els vaccins.  Ara bé, ha indicat que la vacuna russa es podria administrar també a Andorra si arriba per les vies oficials, com el projecte Covax, i amb l'aprovació de l'OMS i l'Agència Europea del Medicament, però no amb acords directes.

També ha dit que s'alterarà el programa de vacunació amb el vaccí d'Astrazeneca. Ha reconegut que està funcionant millor amb tres mesos de marge entre la primera i la segona dosi i això modificarà l'estratègia adoptada fins ara.

El ministre ha valorat molt positivament el primer cap de setmana de restabliment del règim de visites als centres sociosanitaris. Diu, l'objectiu és anar relaxant les restriccions, però amb mesura per no donar peu a més contagis. 

El titular de Salut també ha explicat que les persones que provinguin del Brasil o de Sud-Àfrica hauran de passar una quarantena. Les que provinguin de Portugal no perquè la variant majoritària és la britànica, que ja és al país. Confia en la capacitat de diagnòstic i rastreig que ha permès controlar la tercera onada.

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària d'aquest dilluns 22 de febrer:

Informa: Òscar Serrano - Yasmina Canedo

Informació relacionada

3.235.11.178