MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

L'economista Antoni Bisbal creu que les ajudes s'hauran d'allargar al 2021 però sent més selectives

www.andorradifusio.ad

La crisi econòmica derivada de la sanitària remuntarà a mitjà i llarg termini, això sí, tornant a nivells de PIB similars als de fa quinze anys com passarà als Estats veïns. Per tant amb la necessitat d'un replantejament en molts sentits. Així ho creu l'economista Antoni Bisbal, que diu que les ajudes que dona l'executiu a empresaris i treballadors s'hauran d'allargar però hauran de ser molt més selectives per evitar l'esgotament dels recursos.

Ho diuen tots els economistes internacionals i també nacionals. Les dades econòmiques a curt termini són dolentes amb baixades del PIB significatives als Estats veïns, d'un 18 i d'un 15% a Espanya i França, xifres que podrien ser similars o superiors a Andorra, tenint en compte el pes del turisme.

Per a l'economista Antoni Bisbal "avui a Espanya el PIB està a nivells de fa quinze anys" i "a Andorra ens passarà el mateix". "Un PIB a nivells de fa 15 anys amb els nivells d'endeutament de l'Estat és preocupant, ja veurem d'on treuran els fons tots aquests països per poder fer front a la quantitat de despeses que avui soporta el sector públic", adverteix.

Una crisi que a llarg termini remuntarà per la voluntat de consum de la ciutadania i la troballa d'una vacuna, però caldrà un replantejament.

Bisbal creu, per tant, que caldrà filar més prim a l'hora de donar ajudes ja sigui a treballadors com a empresaris. Per això creu que les suspensions temporals s'hauran d'allargar més enllà de desembre, això sí, per a aquells sectors més afectats per la crisi, filant més prim i acotant més. Tot plegat per no esgotar els recursos de l'Estat.

"Els sectors que més pateixen són els directament relacionats amb el turisme, l'oci i el lleure, perquè no venen turistes, i hi ha altres sectors que potser no estan patint tant", diagnostica. Insisteix que "haurem de concretar els tipus d'ajudes, com es concreten, com es vehiculen perquè hi ha empreses que han rebut moltes ajudes i potser s'haurien d'haver fet d'una altra manera".

Afegeix que també hi haurà un abans i un després en l'àmbit econòmic a causa del coronavirus i ho llegeix amb un augment dels impostos per poder fer front a totes aquestes despeses. Augment que creu que no s'hauria d'aplicar immediatament ja que es corre el risc d'aturar l'economia, però sí a mitjan i llarg termini amb augments que també afectaran la resta de països europeus.

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Pere Besolí-Arxiu