MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 23º

El Temps Darrera previsió

Enseñat creu que sense Coprincipat, Andorra "cauria en les mans d'Espanya"

www.andorradifusio.ad

Si el debat sobre l'avortament acaba posant en perill el model d'estat, Andorra podria acabar perdent la seva sobirania davant d'Espanya. És la principal reflexió de Carles Enseñat a l'"Ara i Aquí". El president del grup demòcrata creu que és gràcies al Coprincipat que Andorra manté la seva independència.

Legalitzar l'avortament suposaria, per a Carles Enseñat, la fi del Coprincipat episcopal per la incompatibilitat amb les creences de l'esglèsia catòlica. Això obriria un procés constituent per canviar el model d'estat i convertir Andorra en república. Un escenari que el president del grup demòcrata té clar com acabaria. "Passar de Coprincipat a República es pot fer. Jo penso que si fessim aquest pas, cauríem en les mans d'Espanya, en les males mans", adverteix. "Si pots arreglar-ho i que pugin l'IVA, els impostos i quedin homologats al sistema espanyol, home, jo si pogués (si fos Espanya) ho faria. Si passa això, Andorra no serà competitiva. Per tant, a la llarga, podria acabar integrant-se en una espècie de comunitat autònoma foral, com Navarra o el País Basc, en un règim específic assimilat a Espanya o quedar-se diluïda en una possible Espanya federal".

Enseñat ha repassat com, gràcies al Coprincipat, França ha ajudat Andorra a gestionar la crisi derivada del cas BPA o bé a obrir camí en la signatura de CDI amb els països europeus. Justament en referència a les negociacions amb la Unió Europea, el parlamentari demòcrata ha insistit que la fiscalitat mai ha estat damunt la taula. Ha explicat que la signatura d'un acord marc només implica que es respectarà tot el que s'hagi negociat fins ara, sense comprometre Andorra a res.

Informa: Jordi Cama
Imatges: Anna Romagosa

 

Torna a veure l'entrevista de l'Ara i Aquí al president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, a la carta:

 

Informació relacionada