MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 22º

El Temps Darrera previsió

Escoles bressol mig buides

www.andorradifusio.ad

Les escoles bressol cada vegada tenen menys nens. De tenir llista d'espera a estar mig buides. Aquesta és la realitat que ha comportat el descens de la natalitat, l'allargament de la baixa de maternitat i el fet que els nens cada vegada marxen abans a l'escola, als 2 anys i tres mesos. Però alerta: si es força els nens a començar l'escola abans d'hora pot ser contraproduent, així ho avisen els professionals.

Fa uns anys les escoles bressol tenien llista d'espera i la plaça pels nounats no estava assegurada. Això ha canviat radicalment, la taxa de natalitat d'1,17 fills per dona de mitjana, una de les més baixes d'Europa, n'és el motiu, però també ho és que la baixa de maternitat s'ha allargat i que cada vegada els nens comencen abans l'escola. De fe ja ho poden fer a partir dels 2 anys i 3 mesos.

Dolors Armengou és la directora de l'escola bressol de Santa Coloma i explica que "s'ha reduït l'estada". Constata que "si abans era dels 3 mesos als 3 anys, ara és dels 7 mesos als dos anys i mig".

L'escola bressol de Santa Coloma té capacitat per a 46 nens i a data d'avui n'hi ha només 29 i la del Serradells d'un centenar de places té cobertes 63.

Aquesta situació es reprodueix a la majoria de centres comunals: San Julià té ara mateix una ocupació del 58%, a Escaldes tenen 22 alumnes menys que el mes de juny i a Ordino, per exemple estan al 78% de capacitat.

Els professionals asseguren que gairebé tots els nens que poden passar a l'escola a partir dels dos anys i tres mesos, ho fan, però alerten de les conseqüències de precipitar-se.

La pediatra Mariona Ferrer avisa que "n'hi ha molts que encara no estan preparats perquè alguns ítems dels desenvolupament s'assoleixen entre els 2 i els 3 anys". Explica que "a casa podem notar que dormen pitjor, que els costa menjar i que en ítems assolits, com el control d'esfínters, tornin enrere".

La comoditat dels horaris és el principal motiu pel qual els pares decideixen mantenir més enllà dels 2 anys i mig els nens a les escoles bressol. La gran majoria, però, decideix avançar l'edat d'entrada a l'escola per motius econòmics ja que així s'estalvien un any la quota de la guarderia, que costa de mitjana uns 360 euros al mes per infant en el cas de les comunals.

Informa: Ester Pons
Imatge: Sergi Linares
Locució: Yasmina Canedo

3.235.75.174