MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 19º

El Temps Darrera previsió

L'esllavissada posa sobre la taula el control de les obres i les competències

www.andorradifusio.ad

Per a Terceravia el Govern té una responsabilitat directa en l'afer de l'esllavissada i recorda que ha afectat una carretera general de la seva competència. Joan Carles Camp defensa una modificació total de la llei del sòl. Un fet que comparteixen en part liberals i demòcrates, que treballen en una llei de protecció civil que prevegi mesures especials en casos d'excavacions amb risc i el seus plans de protecció.

Terceravia assenyala el Govern en el cas de l'esllavissada. Els de Pintat recorden que el control de la xarxa viària bàsica és competència del Govern, que no ha fet la feina de prevenció. Descarta, però, la via de la fiscalia que defensen els socialdemòcrates. "Si era a la vista de l'ull nu de qualsevol ciutadà, i això podia tenir un efecte sobre la carretera general o sobre la xarxa bàsica, s'haurien d'haver pres mesures. Qui les hauria d'haver pres? Nosaltres entenem que, en aquest cas, vetllar per la seguretat i el manteniment de la xarxa bàsica és (responsabilitat) del Govern", declara el president suplent del grup de Terceravia+UL+I, Joan Carles Camp, qui veu necessària una modificació completa de la llei del sòl tenint en compte l'orografia del país. Camp ha afegit que també caldrà fer una reflexió profunda sobre els accessos rodats.

El conseller liberal Marc Magallón valora les mesures d'urgència acordades per l'executiu. Tot i no descartar un canvi de la llei del sòl aposta per una mesura més ràpida, modificant els reglaments que en depenen. "Allò que va exposar aquest dilluns mateix en roda de premsa el cap de Govern són unes mesures prou adequades per mirar que no torni a passar un esdeveniment com aquest. Ara bé, tocar la llei del sòl, potser s'hi ha de reflexionar, però no només arran d'un incident com aquest, perquè per via reglamentària es poden solucionar moltíssimes coses", considera Magallón. També ha valorat la tasca dels equips que van treballar sobre el terreny i no comparteix el que defensa el PS de posar l'afer en mans de la fiscalia.

Tampoc ho comparteix el grup demòcrata. La consellera general Berna Coma considera "lamentables" les declaracions que va fer el PS perquè "fan gala d'oportunisme polític i no tenen fonament". "Està clar que primer de tot s'han de determinar les causes de l'esllavissada i després ja es mirarà qui té la responsabilitat", insisteix.

Coma ha afegit que per donar més eines en la prevenció, el seu grup, amb el Liberal, treballa en una proposició de llei de protecció civil que inclourà mesures especials per a les excavacions amb un risc potencial que obligarà a elaborar plans de protecció. Els demòcrates també veuen necessària una actualització de la llei del sòl.

Informa: A. Pifarré
Imatge: Albert Refart-Sergi Linares

Informació relacionada