MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

L'Espai de neu i allaus oferirà un centenar d'itineraris d'esquí de muntanya

www.andorradifusio.ad

L'Espai de Neu i Allaus (EDNA) ha fet balanç aquest dimecres al matí dels deu anys d'existència i ha presentat les novetats del lloc web allaus.ad, que inclourà l'hivern 2019-2020 un centenar d'itineraris per a la pràctica de l'esquí de muntanya. Hi haurà informació sobre com és de propens el terreny a estar afectat per allaus i amb el nivell de risc permetrà els esquiadors prendre les decisions sobre l'itinerari.

En l'actualitat al web hi ha prop d'una quarantena d'itineraris cartografiats que a poc a poc s'aniran ampliant fins a superar el centenar.

Ja estan marcades les zones de Sorteny, Ransol i Incles-Siscaró i al gener s'hi afegiran la vall de Rialb i el port d'Envalira.

Aquest hivern es completarà amb informació sobre Grau Roig, Montaup, la vall del Riu i el Comapedrosa.

La investigadora del CENMA, Aina Margalef, explica que el terreny es divideix en simple, exigent i complex en funció si és més o menys propens a allaus i es fan recomanacions perquè els esquiadors decideixin quin itinenari poden seguir amb seguretat.

L'EDNA ha fet balanç dels cursos durant els deu anys d'existència, que han estat seguits per prop de 550 persones. La majoria són esquiadors de muntanya, però cada vegada s'obre més el ventall. I també se sumen nous practicants. Segons Margalef, "en els últims anys s'ha començat a equilibrar una mica i comença a venir gent que fa freeride i persones que treballen a pistes".

Aquest hivern l'EDNA ofereix dos cursos de nivell 1, un de nivell 2 i una jornada de reciclatge, al febrer. Tradicionalment, l'exit de les convocatòries fa que hi hagi més demanda que places.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Anna Romagosa