MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 21º

El Temps Darrera previsió

Espanya aprova l'estat d'alarma i proposa estendre'l fins al maig

www.andorradifusio.ad

El Consell de Ministres espanyol ha aprovat aquest diumenge al migdia l'estat d'alarma en una reunió extraordinària.

De moment durant quinze dies, però el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la intenció és allargar aquest estat d'alarma durant sis mesos, fins al 9 de maig, ja que és el temps marcat pels experts per superar la segona onada. Una pròrroga que haurà d'aprovar el Congrés dels Diputats.

L'estat d'alarma entra en vigor aquesta mateixa tarda i es decreta, en primer terme, per donar cobertura legal al toc de queda. "És un instrument eficaç perquè amb l'estat d'alarma vam poder doblegar el virus", ha declarat. De moment preveu limitar la mobilitat nocturna entre les 23 h i les sis del matí. Les comunitats autònomes també podran confinar el seu territori total o parcialment.

Si la situació de la pandèmia ho permet, ha dit, l'estat d'alarma s'aixecaria. L'objectiu, ha indicat, és reduir el nombre de contagis a 25 casos cada 100.000 habitants. Sánchez ha apel·lat a la responsabilitat de tota la població per frenar el virus.

A Catalunya, el toc de queda serà de 22h a 6h

A la tarda el Govern de la Generalitat de Catalunya s'ha reunit amb Protecció Civil i ha acordat que el toc de queda a Catalunya limitarà la mobilitat de les 22 h a les sis del matí. Les comunitats autònomes tenen marge per ajustar l'horari base aprovat pel Consell de Ministres, de 23 h a 6 h, i Catalunya ho ha volgut avançar una hora.

Els establiments hauran de tancar a les nou de la nit per donar una hora de marge perquè clients i treballadors tornin a casa. Ningú podrà ser al carrer durant les vuit hores que s'han determinat, si no és per raons de feina o de força major, com emergències de salut (s'inclou el desplaçament a farmàcies) o per tenir cura de familiars dependents. Les activitats culturals sí que podran tancar a les 22 h, amb la voluntat de tenir certa flexibilitat per a la cultura.

Tal com es va fer a la primera onada, les persones que es puguin acollir a l'excepció de circular a partir de les 22h hauran de portar una declaració d'autoresponsabilitat per justificar-ne el motiu.

El dispositiu aquesta primera nit tindrà caràcter pedagògic i didàctic per a totes aquelles persones que estaran tornant d'altres indrets, ha dit el conseller d'Interior català.  Veu el toc de queda com "una mesura indispensable". Ha remarcat que tampoc es poden mantenir reunions privades durant la limitació de la mobilitat a la nit. Ha insistit que té una vocació "dissuasòria, no coercitiva ni recaptatòria" i ha demanat la implicació de tota la ciutadania.

La frontera amb Andorra

El conseller d'Interior de la Generalitat ha assegurat que no s'ha pres cap mesura sobre les fronteres. Ara bé, considera el decret de l'Estat espanyol "insuficient" i ha anunciat una nova "bateria de mesures" que s'estudiaran a partir d'aquest dilluns "per evitar que el confinament sigui més restrictiu que en la primera onada". De moment, les sortides de la comunitat no estan regulades a dia d'avui i no s'ha previst res en aquest sentit.

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros, s'ha mostrat contundent sobre el possible tancament de la frontera hispanoandorrana i ha recalcat que en absolut l'accés quedarà tancat, però sí ha admès que la circulació es veurà limitada en l'horari establert, de 22 a 6h.

La segona onada de la COVID-19 a Catalunya continua descontrolada, i en les últimes 24 hores s'han detectat prop de 5.000 nous casos i 21 defuncions més. Des del mes de març s'han produït 230.870 casos i 13.794 morts.

Informa: Redacció

Informació relacionada

34.239.147.49