MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

Els experts defensen l'ús ètic de la tecnologia per al seguiment del coronavirus

www.andorradifusio.ad

Actua Innovació treballa per poder aplicar la tecnologia en favor de la salut sense perdre de vista una aplicació ètica. A La Rèplica s'ha explicat que un passaport immunològic que afecti les llibertats de les persones mai ha estat una opció.

Segons el director d'Actua Innovació, Marc Pons, mai ha estat una possibilitat que un document digital pugui decidir qui va a treballar o no en base al seu estat epidemiològic.  Afirma que es pot aplicar la tecnologia sense haver de renunciar a les llibertats de les persones. "El debat rau en com controles i dissenyes l'ús ètic d'una solució en cas d'un possible carnet o passaport immunològic", ha manifestat a La Rèplica d'ATV.

El biòleg i bioinformàtic Joel López remarca la importància de conèixer l'estat de la població. Afirma que "el grau de penetració del virus és d'un 8%" i creu que "no ens podem permetre deixar sortir només les persones que tinguin anticossos". Tampoc se sap encara si les persones amb anticossos poden tornar a tenir el virus. En aquest sentit defensa que "la tecnologia és bona però hem de veure com l'apliquem".

Davant la baixa incidència d'immunització entre la població, López demana prudència i alerta que cal no infectar-se fins a tenir una solució farmacològica. Incrementar els contagis pot significar més riscos.

"El confinament no pot ser permanent i s'ha de tornar a l'activitat econòmica el més aviat possible. Estem lluitant contra un enemic invisible i hem de realitzar molts tests i fer prevenció contínua", afegeix el biòleg.

La vacuna que pugui eliminar la Covid-19 se la persegueix des de diferents laboratoris a tot el món. El que han de tenir clar els ciutadans és que ara a Espanya per exemple es troben a la fase preclínica. És a dir, es treballa amb animals de moment.

La biotecnòloga Vanesa Arroyo ha explicat que encara no s'ha arribat a l'assaig amb humans que determinarà una solució. I, per tant, la vacuna no arribarà abans d'un any i mig. "El procés requereix de temps, s'ha de provar que la vacuna no sigui tòxica i quina és la dosi adequada".

Magda Marquet és una científica andorrana que treballa a la ciutat de San Diego en la recerca d'una vacuna. Aquesta biotecnòloga també va ser consultada per l'executiu en una primera fase de la pandèmia.

La Rèplica, el programa complet d'aquest dijous 7 de maig:

Informa: Sílvia Mestre
 

Informació relacionada