MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

El fons de reserva de jubilació de la CASS registra una caiguda d'ingressos i demana mesures per garantir-ne la viabilitat

www.andorradifusio.ad

El president del Fons de Reserva de Jubilació de la CASS ha demanat noves mesures com la pujada de les cotitzacions de la branca dels pensionistes per garantir-ne la viabilitat. El 2020, el fons va pujar a 1.460 milions d'euros.

Si es vol garantir la viabilitat del Fons de Reserva de Jubilació s'hauran de prendre mesures i com més aviat millor. Així ho ha reiterat el seu president, Jordi Cinca, que ha dit que "gairebé segur" passarien per la pujada de les cotitzacions, però també apuntaria a l'augment de l'edat per retirar-se.

Jordi Cinca considera que "les decisions que es prendran en relació al fons de pensió els propers anys seran les mesures amb més transcendència econòmica i social que podrà prendre aquest país. Sense cap mena de dubte. I això no és una qüestió exclusiva d'Andorra. És una realitat extensible pràcticament a tots els països occidentals".

El 2020 el Fons de Reserva de Jubilació va pujar a 1.460 milions d'euros. Això representa un increment dels ingressos en 70 milions respecte el 2019, una xifra molt inferior a l'augment de 150 milions del 2018. Entre el 2019 i el 2020 van baixar en 7 milions les contribucions dels assalariats a aquest fons i uns 70 milions pel que fa al que aporta la gestió dels actius financers. Segons Cinca, la caiguda dels ingressos de cotització d'assalariats "ha tingut un impacte en l'excedent que s'ha generat aquest any a la branca de jubilació i, per tant, ens han arribat menys diners del que inicialment teníem previstos".

Cinca considera que, tenint en compte el context de la pandèmia, són dades positives i ha afegit que enguany el panorama és molt més esperançador.

Informa: Pere Moliné

3.230.143.40