MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

El Govern confia que la nova taxa d'hidrocarburs entri en vigor al setembre

www.andorradifusio.ad

Havent escoltat els neguits del sector dels importadors de carburants, el ministeri de Medi Ambient ha decidit implementar la nova taxa als hidrocarburs de manera progressiva. Així, quan la modificació de la llei d'impostos especials entri en vigor, el sector haurà de pagar durant aquest any 10 dels 15 euros per tona. La recaptació anirà destinada íntegrament al fons verd, per impulsar mesures per lluitar contra el canvi climàtic, com la implementació d'un abonament mensual de 30 euros per al transport públic.

L'aplicació de la taxa als hidrocarburs es durà a terme de manera progressiva i no en la seva totalitat des de l'inici, tal com es va anunciar el passat novembre. D'aquesta manera, un cop entri en vigor la modificació de la llei d'impostos especials, importadors i distribuïdors hauran d'assumir aquest any 10 dels 15 euros per tona de diòxid de carboni.

Segons indica la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, aquesta modificació "permetrà respondre a una demanda del sector d'intentar afegir una progressivitat als carburants de locomoció que ja existia als carburants de calefacció".

La recaptació que s'assoleixi amb el nou preu del carboni anirà destinada íntegrament al fons verd, que permetrà tirar endavant accions que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic. Una d'elles és el paquet de millores per al transport públic i la promoció de la seva utilització amb la creació d'un nou abonament mensual de 30 euros i una tarifa especial per als joves. Es preveu que aquests nous preus entrin en vigor aquest setembre, tot i que dependrà de l'evolució del procés parlamentari.

Calvó ha asseyalat que "segurament hem respost només en part a la demanda del sector", però pensa que és important que la taxa es pogués implementar aquest 2021 "per fer efectives les mesures que van vinculades".

Per al sector de la calefacció es preveu que la implementació de la taxa comenci l'any que ve i de manera progressiva amb una moratòria de fins a sis anys. L'objectiu és que sigui el mateix sector l'encarregat d'assumir aquesta nova taxa amb la voluntat que no hi hagi cap repercussió per al consumidor final.

Roda de premsa completa del Govern amb l'actualització sanitària d'aquest dimecres 27 de gener de 2021:

Informa: Oliver Jaén-Òscar Serrano
Imatge: Sergi Linares-Arxiu RTVA

Informació relacionada

54.236.58.220