MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

El Govern i FEDA signen un conveni amb la francesa EDF per la inversió en cogeneració i transició energètica

www.andorradifusio.ad

Aquest dimarts s'ha signat a París l'acord entre el Govern, FEDA i EDF que preveu una inversió de diners per part de la principal companyia elèctrica de França per desenvolupar amb més garanties la transició energètica de FEDA, sobretot els projectes de cogeneració. Un altre dels acords està relacionat amb la compravenda d'energia.

Andorra ha fet aquest dimarts un pas important en matèria de transició energètica. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de l’Électricité de France, Jean-Bernard Lévy han signat un acord marc a través del qual Dalkia, filial de l'empresa francesa aportarà capital a FEDA Capçalera per desenvolupar els diferents projectes de cogeneració en marxa al Principat.

Un altre dels acords consisteix en un contracte de compravenda d'energia a França a llarg termini per estabilitzar les tarifes. És el primer contracte d'aquestes característiques que EDF signa amb una empresa estrangera. L'últim dels acords permetrà a FEDA invertir en comptadors intel·ligents. La llei obliga a canviar-los per uns que permetin una transmissió de dades instantània.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha assegurat que "és l'acord més important signat amb França perquè ens permetrà accelerar la transició energètica que ha iniciat el Govern d'Andorra i amb un partner, que cal recordar que és una de les millors empreses energètiques del món, si no és la millor del món occidental". En la mateixa línia s'ha pronunciat el president d'Électricité de France, Jean-Bernard Levy. Per la seva banda, Albert Moles, director general de FEDA, ha avançat que l'acord s'anirà concretant i formalitzant els pròxims mesos per abordar els processos amb garanties.

Durant els propers mesos es definirà el valor exacte de l'aportació d'EDF. El Govern treballa sobre la base d'un 10% del capital. En definitiva els tres acords són una mostra més de la voluntat dels dos països d'enfortir les relacions en matèria de transició energètica.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Cristina Jubete
Foto: SFG

Informació relacionada