MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

El Govern podrà ampliar per decret el percentatge de plantilla en suspensió temporal

www.andorradifusio.ad

El Govern decidirà el nombre màxim de treballadors que una empresa pot tenir en suspensió temporal o en reducció de jornada laboral. Ha demanat per via d'extrema urgència al Consell General una modificació de la darrera llei de mesures urgents, que regula aquestes figures. El text es votarà aquest dijous al parlament.

Davant la situació canviant generada per la pandèmia de la Covid-19 i per poder donar una resposta més adequada, el Govern ha considerat necessari flexibilitzar alguns dels requisits relacionats amb les suspensions temporals i les reduccions de jornada laboral. Tant és així que, per decret, l'executiu podrà establir quin percentatge màxim de persones assalariades poden veure's afectades per un d'aquests dos supòsits. Una mesura que no afectarà aquelles empreses tancades obligatòriament i les que tinguin una plantilla inferior a 10 treballadors, però que donarà resposta a les queixes del sector hoteler. Sense turistes per les restriccions als països veïns, aquests alertaven fa dies que els era molt complicat mantenir un 25% de la plantilla fora de les mesures.

El Govern també ha previst dues mesures addicionals per alleugerir aquests tràmits. D'una banda, pot acordar la prolongació automàtica de la vigència de les suspensions temporals i de les reduccions de jornada ja autoritzades anteriorment. I d'altra banda, davant l'obligació de presentar la documentació econòmica requerida per poder ampliar-ne l'abast, pot establir excepcions per a les empreses afectades per impediments o que pertanyin a sectors específics. Tant en un cas com en l'altre, es farà via decret.

Perquè aquests canvis siguin efectius, cal una modificació de la darrera llei de mesures urgents, que es debatrà per via d'extrema urgència aquest dijous al Consell General. Segons ha detallat el ministre Portaveu, Eric Jover, amb l'antiga llei les empreses podien revisar l'abast de les suspensions cada trenta dies, una xifra que s'ha rebaixat als 15 dies pel que fa a alguns sextors,  "veient el dinamisme de la situació de crisi".

A més, s'aprovaran un crèdit extraordinari i un suplement de crèdit per valor de 50 milions per finançar despeses derivades de la crisi sanitària i que no havien estat incloses en el pressupost del 2021.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Arxiu RTVA

54.236.58.220