MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 23º

El Temps Darrera previsió

Els importadors de carburants acusen el Govern d'enganyar la gent vinculant la taxa als hidrocarburs amb l'abaratiment del transport públic

www.andorradifusio.ad

Malestar entre els importadors i distribuïdors de carburants perquè la taxa als hidrocarburs no s'hagi ajornat fins al 2023, com demanaven. Creuen que el Govern no ha tingut prou en compte el seu clam, recolzat per 13 mil signatures. Alerten d'un increment de més de tres cèntims en benzina i gasoil a partir de gener.

Quan entri en vigor la taxa de carboni, l'1 de gener, el preu del litre de carburant s'encarirà més de tres cèntims. Això reduirà el diferencial amb els Estats veïns i, de retruc, els beneficis d'un sector que encara no s'ha recuperat dels efectes de la pandèmia.

Davir Porqueres, el president d'ASIDCA, l'associació que aplega els importadors i els distribuïdors de carburants, lamenta que el Govern no hagi tingut prou en compte aquest escenari, ni tampoc les 13 mil signatures de suport que va aconseguir aplegar l'ACU. Manté el to crític i compara els 6.000 vots que va obtenir el partit més votat a les eleccions amb les 13.000 signatures presentades per l'associació de consumidors i usuaris. "Ja sé que no és el mateix, no vull fer demagògia, però sí que és cert que s'hauria de tenir en compte la voluntat d'aquestes persones, que dubto que hagin signat per 3 o 4 mesos d'ajornament (de la taxa)".

L'associació està a favor del fons verd i dels seus beneficis però no a costa d'un sector cabdal per l'economia que aporta, diu, 55 milions d'euros a les arques estatals. També denuncia que, vincular l'abaratiment del transport públic amb la taxa al carboni és un engany: "És erroni, és mentir i crec que és enganyar a la gent. L'abonament del bus a 30 euros es podia haver fet fa 10 anys, 5 o l'any passat. Simplement s'havien de posar els mitjans i fer-ho".

Malgrat el desacord, ASIDCA no es planteja cap mena de litigi per aquest afer. Això sí, insta el Govern a aplicar mesures mediambientals adaptades a Andorra i que no entrin en conflicte amb l'economia.

Informa: Jordi Cama
Locució: Yasmina Canedo
 

Informació relacionada

44.192.253.106