MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

16º / 29º

El Temps Darrera previsió

Els importadors de vehicles diuen no a la taxa per als vehicles de gasoil i gasolina

www.andorradifusio.ad

L'Associació d'Importadors de Vehicles d'Andorra rebutja la taxa dissuasòria per als vehicles de gasoil i gasolina. Es pregunten si es tracta més d'una qüestió recaptatòria que necessària. També assenyalen que els cotxes elèctrics no estan a l'abast de tothom i que les seves bateries també són un residu important.  

Fa uns dies, els tres grups parlamentaris que formen part del Govern van presentar un conjunt de mesures per lluitar contra el canvi climàtic. Una d'aquestes és crear una taxa per a la compra d'aquells vehicles que no siguin ecològics i eficients. Els importadors consideren que està totalment fora de lloc.

Assenyalen que, avui, les emissions de CO2 dels cotxes estan molt controlades i que tant els de gasoil com els de gasolina contaminen igual.  

Des de l'AIVA es pregunten si també posaran una taxa per als turismes que visiten el país, que són un volum important del trànsit. Pel que fa als vehicles elèctrics o híbrids endollables insisteixen que no estan a l'abast de totes les famílies.

Poden ser fins a 12.000 euros més cars. En el global de vendes representen un percentatge molt petit i només s'aconsegueix quan està en vigor el pla Engega. Calvís dubta que siguin "teòricament" menys contaminants. 

L'altra incògnita que plantegen els importadors de vehicles és com s'ho faria FEDA per donar resposta a tants elèctrics connectats alhora.

En qualsevol cas, estan segurs que el mal més gran per al medi ambient no són els automòbils i que altres mitjans de transport com els vaixells o certs edificis, també contribueixen a incrementar els nivells de contaminació atmosfèrica.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares-Arxiu