MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

L'Agència Europea del Medicament confirma la relació entre la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i els casos de trombosi

L'Agència Europea del Medicament (EMA) confirma un vin

L'Agència Europea del Medicament (EMA) confirma un vincle entre la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i casos poc habituals de trombosis.

L'EMA conclou que els casos de trombosis en combinació amb un nivell baix de plaquetes són molt poc freqüents i extraordinaris i que han estat identificats i analitzats. Per tant, recomana l'ús de la vacuna, que qualifica de "segur i efectiu".

Segons s'explica l'ens, s'ha demanat que es llisti el risc de trombosi com un dels possibles efectes secundaris del vaccí. En roda de premsa, la directora executiva, Emer Cooke, ha anunciat però que "el comitè d'experts en seguretat de l'EMA ha confirmat que els beneficis de la vacuna per prevenir la Covid-19 superen en general els riscos dels efectes secundaris". L'agència avança a més que treballa amb les autoritats competents dels estats membres de la Unió Europea per comunicar els riscos als professionals de la salut. L'objectiu és difondre els senyals i símptomes per aconseguir que siguin fàcilment detectats i minimitzar així el risc. Habitualment passen les dues primeres setmanes després de la vacunació.

Els pacients haurien de buscar assistència mèdica immediata si setmanes després de rebre el vaccí tenen dificultat respiratòria, dolor al pit, inflamació a les cames, dolor abdominal persistent, mals de cap severs i persistents, visió borrosa o petites marques subcutànies de sang en la zona de la injecció de la vacuna.

El comitè ha analitzat 62 casos de trombosis cerebrals i 24 casos de trombosi venosa esplàcnica, 18 de les quals van acabar en mort. No recomanen cap mesura per reduir el risc perquè els factors específics de risc "no han pogut ser identificats". Tot i que la major part dels casos van ser de dones de menys de 60 anys, no s'ha pogut concloure tampoc que l'edat i el gènere siguin factors de risc perquè la vacuna s'està aplicant a diferents grups en cada país.

Informa: Jordi Domingo
Fotografia: Unió Europa

Informació relacionada