MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

16º / 27º

El Temps Darrera previsió

La laïcitat de l'Escola Andorrana i l'assignatura de religió catòlica centren el debat sobre el sistema educatiu

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha aprovat per unanimitat la llei d'ordenament del sistema educatiu andorrà, que actualitza la del 1994. El ple ha rebutjat l'esmena del PS que proposava eliminar l'assignatura de religió catòlica en horari escolar.

El PS ha defensat una esmena a la llei del sistema educatiu perquè s'eliminés l'assignatura de religió catòlica en horari escolar defensant la laïcitat del sistema educatiu andorrà, perquè la considera adoctrinadora i genera rebuig en determinats sectors socials.

També pensa que representa un perjudici pels alumnes que decideixen no fer-la ja que pensen que perden una hora setmanal de classe. Argumenta també que "la Constitució ens parla que l’Estat ha de garantir la llibertat de culte i religió, i diu que no es pot forçar ningú a pronunciar-se en relació a la seva orientació i religió". En aquest sentit considera que "una assignatura a la qual et pots apuntar o no, determina clarament quines famílies estan més properes i quines no.

La resta de grups i el Govern han recordat que l'assignatura és optativa, que eliminar-la pot posar en perill el Coprincipat i que els centres resolen molt bé amb tutories les classes amb els alumnes que no fan religió. El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, assegura que mai no ha rebut "cap queixa relacionada amb aquesta temàtica ni de pares, ni de docents ni d'equips directius". "Em semblaria problemàtic canviar les condicions d’una optativa que el 40% de les famílies que fan confiança en l’Escola Andorrana escullen", ha afegit.

López ha insistit que "el debat no és sobre la religió catòlica sinó sobre la laïcitat de l'Escola Andorrana". Vol una "formació àmplia que obri les ments dels alumnes i els doni eines per aproximar-se a la realitat".

Després d'aquest debat el conjunt de la llei, que actualitza la del 1994, ha quedat aprovada per unanimitat.

També ha generat consens la llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris. Així com la modificació de la llei d'intercanvi automàtic d'informació en matèria fiscal. Amb aquests canvis el 2020 seran ja 95 els estats amb els quals s'intercanviaran dades.

Informa: Gerard Gort
Imatge: Anna Ginestà